Premiér Babiš jednal s Centrem Pompidou. V Praze chce otevřít jeho pobočku

  • 11
Předseda vlády Andrej Babiš jednal v Praze s prezidentem Centre Pompidou Sergem Lasvignesem a generálním ředitelem Národní galerie Jiřím Fajtem o možnostech realizace česko-francouzských projektů ze sbírky Centre Pompidou. Potvrdil rovněž, že usiluje o otevření středoevropské pobočky Centre Pompidou v hlavním městě.

Andrej Babiš by chtěl pro Prahu získat licenci jedné z nejvýznamnějších evropských galerijních institucí. „Ano, chceme v Praze středoevropskou pobočku Centre Pompidou,“ potvrdil novinářům po jednání. 

Lasvignes si v pátek prohlédl Veletržní palác v Praze, který by po plánované rekonstrukci měl být hlavním sídlem galerie. Lidé z vedení galerie ho provedli především sbírkami moderního českého umění a zhlédli také francouzskou sbírku s díly slavných francouzských modernistů zakoupenou českým státem za první republiky.

Národní galerie pod vedením Jiřího Fajta s Centre Pompidou již spolupracuje, partnerství, které se nyní vyjednává, však zakotvuje užší spolupráci. Mělo by umožnit prezentaci pařížských sbírek v Praze i možnost vystavování českého umění ve Francii. 

První prezentací sbírek centra v Národní galerii bude podle Fajta výstava v Salmovském paláci v roce 2021, která představí asi šest desítek pařížských „highlightů“.

Ve spolupráci s Centre Pompidou se již uskutečnilo několik výstav, například loňská velká přehlídka děl Františka Kupky.

Pobočka pařížského centra od roku 2010 funguje v Metách a od roku 2015 také ve španělské Malaze. Zájem o úzkou spolupráci s Centre Pompidou je ve světě veliký.

Babiš se Sergem Lasvignesem jednal loni v listopadu v Paříži, v Praze v říjnu prováděl Veletržním palácem prezidenta Emmanuela Macrona.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video