Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

KOMENTÁŘ: Chřestit zbraněmi je snadné. Co je v čase hrozby úkolem politiků a vojáků

Voják má bojovat za svou zemi, politik má organizačně zajišťovat lepší obranu a hledat diplomatická řešení. Nezaměňujme tyto role, jak se dnes velmi často děje, píše ve svém komentáři pro MF DNES bezpečnostní poradce a bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby Andor Šándor
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ML

U toho, co kdy říká Andor Šandor jsem vždy opatrná, již víckrát to za moc z hlediska reality za moc nestálo. Víc důvěřuji generálu Šedivému a včera na CNN Prima news aktuálně výborně a s rozvahou hodnotil situaci analytik Mikulecký.

2 0
možnosti
AJ

Konečně rozumný a nezaujatý článek na žhavé téma. Včera jsem u kotelnice Jílkové zíral, jak ten min. pro zbytečné eu záležitosti Dvořák z plna hrdla ryčel, obrazně řečeno - občané do zbraně! jako v té Marseillaise, pusobil na mě dojmem nepříčetného politika, který bude bojovat do posledního Ukrajince.

0 3
možnosti
IP

Putleruv bezpecnostny poradce andor sandor...co jineho se od nej dalo cekat

2 1
možnosti
VB

Špičkový dezinformační článek. Záblesky správných myšlenek proložené ruskou propagandou: "je tragickým výsledkem selhání zahraniční politiky a diplomacie všech zainteresovaných, který se Rusko nakonec rozhodlo řešit válečnou agresí".

4 2
možnosti
Foto

Sorry, ale když jsem si přečetl, že "Rusko řešilo agresí selhání zahraniční politiky" (samozřejmě západní, jak jinak), tak už nečtu dál ... Takže, když se s někým nedohodnu, můžu mu dát do držky a pak se budu vymlouvat na to, že se vlastně nechtěl se mnou dohodnout, moc se roztahoval, tak jsem ho napadl. To je naprosto zvrácená logika. Chápu, proč dává čím dál tím víc Chcimírovský iDNES prostor takovým proruským nebo minimálně "Rusku servilním" osobnostem. Nejsmutnější na tom je, že tyto osobnosti byli dříve v čele našich obranných struktur.

5 2
možnosti
MC

Tak vojáci musí na hrozby upozorňovat veřejně protože po 30 letech škrtů je prostě potřeba investic. A k tomu je potřeba souhlas nebo minimálně veřejné uvědomění obyvatel o rizicích. A jelikož politici většinou nechtějí říkat co je třeba a nechtějí uvolňovat prostředky, tak to někdo říkat musí. Zeman tady X let v podstatě kolaboroval s Ruskem a Čínou, plival na policii, tajné služby a i to mělo svůj efekt. Oni rusáci moc dobře věděli proč mu tam pomohli.

8 2
možnosti
PH

Včera v pořadu Jílkové 'Máte slovo' zněly od části přítomných šílené věci typu 'Rusko nemůžete nikdy porazit', stojí za to se na to podívat, dost jsem zíral, jak se tihle lidé dokáží zastávat agresora a zároveň volat po míru a diplomacii, hnus

5 1
možnosti
RH

V otázkách vnější bezpečnosti je např. jinak roztříštěná polská politická scéna zcela jednotná.

Ale jsme v ČR, kde jen při zmínce našeho možného ohrožení a nutnosti se na něj začít připravovat, se rozeřve opozice tak hlasitě a primitivně, že se z toho chce člověku blít.

Už v prezidentské kampani Babiš brutálně zneužíval téma konfliktu na Ukrajině proti Petru Pavlovi. Dnes tuhle nechutnou rétoriku převzala Schillerová & další Babišovy podržtašky, které "nechtějí válku, chtějí mír a dálnice", nechtějí nakupovat drahá letadla, protože přece "naši lidi" mají málo peněz atd. Na sociálních sítích do toho buší neustále.

Pan Šándor místo obecných blábolů měl napsat to nejpodstatnější. A sice, že aktuálně největším ohrožením naší schopnosti se bránit je nejednota a suterénní populismus opozice, která téma ohrožení už dva roky brutálně zneužívá ve svůj prospěch. Místo aby se v této otázce společnost spojila, což je v našem bytostném zájmu, opozice se snaží lidi i v tomto tématu rozeštvávat, což nás přímo ohrožuje. Putler musí takovému Babišovi či Okamurovi spokojeně tleskat.

Ale toho si samozřejmě Andor Šándor nevšímá. Jeho úkolem totiž bylo od začátku konfliktu na Ukrajině začít nabízet bunkry.

9 5
možnosti
ML

Mimochodem, já také chci MÍR, český a světový,( ne jako agresor, který překládá toto slovo jako "SVĚT"= chce vše) a jistá část našich občanů i politiků vůbec nechápe, že mír je třeba bránit (být připravený nejen slovem- diplomaticky), již v antice platilo: CHCEŠ MÍR, PŘIPRAVUJ VÁLKU, neboť silou lze mnohdy agresora odradit, jindy je třeba sílu použít

1 1
možnosti
PN

p.Šándora moc nemusím, tak tenhle článek se mi líbí. Jestli je konflikt na Ukrajině občanskou válkou už před akcí "Z", nemůže být jiného řešení než zamrznutí ve stylu 38. rovnoběžky v Koreji. USA se také nelíbily rakety u sousedů na Kubě. Ukrajina přijde o pětinu území na které žijí rusové, otázka co dál. Podél linie bude Magitonova linie a Ukrajina, tedy ty 4/5 vstoupí do EU a do NATO? Každopádně uzbrojit Rusko ve stylu Reagana vs SSSR nestačí, každý od základní školy by měl být cvičen jako já v 80.týc letech, branné cvičení, povinná vojenská služba, ale třeba v děleném čase, nikoliv najednou jako jsem byl já na 1 rok, nebo můj otec na roky dva. Takový systém jako mají ve Švýcarsku porovnat s tím Izraelským. Mít profi armádu vůbec nestačí, válčí národy, nikoliv jejich pár procent. V zemích, kde fungují muslimské gangy ( třeba Švédsko), rovněž rezignují ozbrojené složky, je toho na ně moc. Ano, jde o militarizaci Evropy, jestli se Putin nenají, budeme potřebovat jaderné zbraně? Pokud bude válka nejadernými zbraněmi, tzn.konvenčními, je třeba živou sílu v počtu vyšších jednotek, než je profi armáda.

2 7
možnosti
ML

"občanská válka" měl byste číst Solženicyna Souostroví gulag, jak už od Lenina a následně virtuozně budouval Stalin gulagy a STĚHOVAL NÁRODY A NA JEJICH MÍSTO USÍDLOVAL Rusy, pak si tady občas někteří myslí, že je tam nějaké právo na sebeurčení, když se tomu Ukrajina postavila díky tomu při rozsypání SSSR ...to se týká Krymu, Donbasu a velké části východu ukrajinského území v nějakých procentech(odhad do 10%)

1 1
možnosti
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V Tatrách zemřel turista. Nebyl to Čech, ale Slovák, upřesnila horská služba

21. května 2024  22:37,  aktualizováno  22.5 11:01

Při úterním pádu ve Vysokých Tatrách na Slovensku nezemřel český turista, ale Slovák. Svou původní...

Feri obdrží od soudu výzvu k nástupu do vězení, rozsudek je vykonatelný

22. května 2024  10:59

Rozsudek, který poslal bývalého poslance Dominika Feriho na tři roky do vězení za znásilnění dívek,...

Rusko chce zabrat větší část Baltu. Hranice neodpovídají situaci, tvrdí

22. května 2024  10:53,  aktualizováno  10:55

Ruské ministerstvo obrany navrhlo revizi hranic ruských teritoriálních vod v Baltském moři. Vyplývá...

Poslanci rozhodují o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  10:52

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...