Ludvík Cimburek, končící tvář Aktivních záloh

Ludvík Cimburek, končící tvář Aktivních záloh | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Armáda ruší místo poradce pro aktivní zálohy. Končí jejich propagátor Cimburek

  • 5
Dlouhá léta byl Ludvík Cimburek tváří Aktivních záloh. Jako poradce náčelníka Generálního štábu AČR vnímal nejen potřeby záložáků, ale i navrhoval kroky k vylepšení jejich pozice. Mimo jiné stál u zrodu takzvaného dobrovolného předurčení. Nyní generální štáb jeho pozici bez náhrady ruší.

„Stejně jako každý rok došlo k 1. lednu k úpravě systematizace tabulkových míst v rezortu. Pozice poradce náčelníka generálního štábu pro oblast Aktivní zálohy AČR byla zrušena, pan Ludvík Cimburek tedy nebude nikým nahrazen,“ uvádí tiskové oddělení Generálního štábu AČR.

„Bylo to součástí širší systemizace. Jak bylo řečeno, tato pozice přestane existovat - stejně jako neexistovala před rokem 2015,“ zdůvodňují dále rozhodnutí.

„Informaci mohu potvrdit. Na pozici budu působit do konce února,“ odpověděl Cimburek iDNES.cz bez uvedení bližších podrobností.

V aktivních zálohách nenajdete řvouny z Václaváku, říká po výcviku novinář

Cimburek byl do roku 2000 voják z povolání u 601. skupiny speciálních sil, od roku 2002 členem aktivních záloh u téže jednotky. V průběhu vojenské kariéry absolvoval v USA kurz Ranger a Kurz pro vyšší zpravodajské důstojníky. V letech 2001 - 2003 působil na pozici poradce prvního náměstka ministra obrany. Několik let pracoval jako headhunter a dále v oblasti energetiky.

„Každá armáda záložáky potřebuje. Vždy potřebujete mít vycvičeno víc lidí, než kolik lidí máte přímo v profesionální armádě. Dřív byla povinná vojenská služba, každý rok tak do zálohy odešlo kolem 100 tisíc vycvičených vojáků. Dnes nic takového nemáme,“ řekl dříve Cimburek, který byl nejen propagátorem záloh, ale také potřeby nabídnout občanům další možnosti, například institut takzvaného dobrovolného předurčení.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video