Děti ve školce jsou stále agresivnější. Ilustrační foto

Děti ve školce jsou stále agresivnější. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Agresivita malých dětí stoupá, problémy řeší každá pátá školka

  • 1410
Mezi dětmi ve školkách přibývá agresivity a případů nezvladatelného chování. Během roku řeší vážnější problém každá pátá školka. Podle nejnovějšího průzkumu České školní inspekce roste počet případů, kdy je terčem agresivity učitelka.

Mnohdy jde sice "jenom" o verbální agresivitu, ale i té znepokojivě přibylo. "V každé páté školce jsme našli problém a v půlce těchto případů bylo dítě hrubé na učitele," řekl za inspekci Libor Vacek.

Proč u předškolních dětí stoupá agresivitaČtěte v pátek 1. června

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

Nejkřiklavější případ teď řeší jedna z královéhradeckých mateřských škol, kde sedmiletý hoch údajně obtěžoval mladší spolužáky - podle rodičů nutil několik spolužáků k praktikám odpovídajícím orálnímu sexu. Případ vyšetřuje policie.

Obecně přibývá i fyzických útoků dětí mezi sebou. Podle odborníka na předškolní vzdělávání Vladimíra Tesaře jsou mnohé školky přeplněné a učitelé se dětem nemohou tolik věnovat. Méně pozornosti jim věnují i rodiče.

"Pak syn třeba poplive a pokope mámu," uvádí konkrétní příklad ředitelka školky v Milovicích na Nymbursku Lada Flachsová.

Inspekce bere průzkum vážně a chce ho pravidelně opakovat. "Výsledky signalizují problém," řekl Vacek.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video