Čeští vojáci během operace Clean Garden v afghánské provincii Lógar

Čeští vojáci během operace Clean Garden v afghánské provincii Lógar | foto: PRT Lógar

Čeští vojáci odejdou z Afghánistánu do konce června, řekl poslancům Opata

  • 11
Česká armáda své poslední vojáky z alianční mise v Afghánistánu stáhne do konce června. V současné době v zemi zůstává pouze dvanáctičlenná koordinační jednotka, většina vojáků i materiálu už byla odvezena. I po 11. září, dokdy spojenci ohlásili odchod ze země, v Kábulu zůstane jednotka Kamba. Ta hlídá českou ambasádu.

„Česká republika je jednou z posledních zemí, která své vojáky z Afghánistánu stahuje. Termín byl stanoven po domluvě se spojenci,“ řekl na středečním jednání sněmovního výboru pro obranu náčelník generálního štábu Aleš Opata. 

Severoatlantická aliance slibuje, že bude i nadále Afghánistán podporovat. Podle náměstka pro řízení sekce obranné politiky a strategie ministerstva obrany Jana Havránka se plánuje finanční pomoc i výcvik afghánských bezpečnostních sil. Měl by se konat mimo území Afghánistánu, pravděpodobně na území východního Turecka, Jordánska a Gruzie, řekl.

„Máme velmi jasný pohled na výzvy a problémy, kterým v Afghánistánu čelíme. A vidíme také rizika, která s sebou nese rozhodnutí ukončit naši vojenskou misi,“ prohlásil šéf NATO Jens Stoltenberg.

Stahování z Afghánistánu pokračuje. NATO chce vojáky dál cvičit v Kataru

Jisté je zatím to, že v Kábulu má nadále působit představitel západní aliance a NATO bude přechodně platit provoz klíčového mezinárodního letiště v afghánské metropoli.

Na summitu v Bruselu, který se konal 14. června, se spojenci nicméně nedohodli, kdo bude letišti po stažení vojsk velet. Zájem už projevilo Turecko, které má s touto rolí pomyslného strážce brány do země mnohaleté zkušenosti.

Odchodem vojáků mise Západu neskončí

„Chceme zajistit pokračování politické i praktické pomoci, aby byla afghánská vláda schopna udržet stabilitu, bezpečnost a pokrok posledních 20 let,“ uvedl na summitu český ministr obrany Lubomír Metnar.

Ujíždí nám vlak s protivníky i se spojenci, varoval generál Opata

K úplnému stažení amerických vojsk se zavázala vláda předchozího amerického prezidenta Donalda Trumpa výměnou za to, že Tálibán nedovolí svým členům a ani žádným jiným organizacím využívat afghánské území k útokům na USA a jejich spojence.

Definitivní konec americké mise v Afghánistánu oznámil nynější šéf Bílého domu Joe Biden s tím, že poslední vojáci odejdou do 11. září. Tedy symbolicky k 20. výročí teroristických útoků na New York a Washington, které k americké invazi do Afghánistánu bezprostředně vedly.

Stálo to za to? Veteráni se dívají na stažení z Afghánistánu s hořkostí

A odejít má do stejného data také několik tisíc vojáků z ostatních členských zemí NATO včetně Česka. Aliance se nicméně opakovaně zavázala financovat afghánskou armádu a policii až do roku 2024.

Při sebevražedném útoku v Afghánistánu zemřeli tři čeští vojáci: 

8. srpna 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video