Dva muži vykradli nejméně 70 hrobek na Ústecku a Litoměřicku

Dva muži vykradli nejméně 70 hrobek na Ústecku a Litoměřicku | foto: Policie ČR

Zloději vykradli 70 hrobů, ve svěráku ještě měli čelist se zlatými zuby

  • 129
Policie dopadla dvojici zlodějů, kteří na severu Čech vykrádali staré německé hrobky. Mrtvé obírali o zlaté zuby, medaile, mince, kříže, náramky či knoflíčky. Hlavního pachatele policie chytila přímo při činu.

Když policisté loni v květnu objevili první odsunutou desku z opuštěného sudetoněmeckého hrobu, domnívali se, že na hřbitově řádili vandalové. Jenže podobných případů přibývalo. Podle způsobu, jakým někdo hroby otevřel, bylo zřejmé, že je to práce stejného člověka.

"Pak jsme zjistili, že v jedné hrobce chybí dvě lebky. Pachatelé prokazatelně vnikli do rakví v sedmdesáti hrobkách. Celkové množství ale může být ještě větší," podotýká kriminalista Martin Münster. Zloději kradli na 18 hřbitovech, nejčastěji na Litoměřicku, ale také na Českolipsku, Děčínsku a Ústecku.

Kriminalisté si nakonec na pachatele počkali v sobotu na hřbitově v ústecké čtvrti Krásné Březno. Dopadli osmatřicetiletého muže z Litoměřic. Pro jeho stejně starého komplice z Úštěka, který při vylupování hrobů za dva až pět tisíc hlídal, si došli dodatečně. Zloději se totiž předtím pohádali o peníze a na hřbitov šel tentokrát jen hlavní z nich.

Na lup byl velmi dobře vybavený. Měl rukavice, roušku, v autě dezinfekci, na hlavě měl přes kuklu připnutou baterku-čelovku. Páčidlem nadzvedl desku, dal pod ni kovové válečky a snadno ji tak odsunul. "Takto se za pět deset minut dostal i do hrobky, která vážila třeba tunu a půl," poznamenal Münster.

Do hrobky zloděj lezl po speciálním skládacím žebříku. Dřevěné rakve rozpáral, zinkové otevřel. Hrobku pak po sobě i zavřel tak pečlivě, že o vniknutí nasvědčoval jen odstraněný mech.

Policie zjišťuje, jestli zloděj vykradl i hrob biskupa

Z horních čelistí lebek rval na místě kleštěmi zlaté zuby, spodní čelisti si bral domů a zuby tam tavil. Když policisté v neděli prohledávali v Litoměřicích rodinný dům, kde bydlel, našli o tom v dílně dost důkazů.

"Ve svěráku byla ještě spodní čelist se zlatými zuby. Na stole ležely další dvě lebky, roztavený valounek zlata a všude kolem pečlivě roztříděný lup," popsal kriminalista Roman Kočí.

Co muž, syn starožitníka, s předměty z hrobů dělal a komu je prodával, není zatím jasné. Kriminalisté také zjišťují, jestli případ souvisí s vykradením hrobky litoměřického biskupa Josefa Koukla. Z té v červenci 2010 zloději krátce po pohřbu ukradli přímo z těla prsten a kříž (více zde).

"Když jsme se na to pachatele ptali, odmítl pak dvě hodiny vypovídat," uvedl kriminalista Martin Münster.

Oba zloději už byli za krádeže trestaní, hlavní pachatel dokonce už v minulosti hroby vykrádal. Policii se přiznal. Cynicky mluvil o tom, že to pro něj bylo kromě majetkového prospěchu i dobrodružství. Celková škoda jen na hrobech činí přes půl milionu korun.

,

Video