Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Zloději odvezli tuny zeminy z náspu u trati, pomohly jim i traktory

  • 10
Mezi železničními stanicemi Mimoň a Božíkov na Českolipsku zmizelo od trati 255 tun zeminy. Dosud neznámí zloději ji odvezli nejméně dvěma traktory a pomáhal jim k tomu nakladač s radlicí. Nenechavci tak ohrozili stabilitu náspu.

Krádež má podle českolipské policejní mluvčí Ivany Balákové na svědomí nejspíše skupina lidí. Zeminu ukradli mezi 15. až 17. říjnem. Na místo si podle ní přivezli nejméně dva traktory a nakladač s radlicí. Z paty železničního náspu pak odebrali štěrkodrť s příměsí kamenů a zeminy.

"Zmizelo odsud 255 tun zeminy, což může za určitých klimatických podmínek představovat riziko pro železniční přepravu. Pokud by například bylo toto místo vystaveno dlouhodobějšímu dešti, může dojít k narušení stability náspu a tím i k ohrožení bezpečného provozu na železnici," poznamenala Baláková.

"Naši pracovníci na místě zjistili částečné odbagrování zásypu u spodní části náspu," upřesnil Pavel Halla ze Správy železniční a dopravní cesty. Železniční doprava podle něj bezprostředně ohrožena není, připustil však, že by nepříznivé počasí mohlo násep destabilizovat. Místo proto dráhy budou více kontrolovat. Chybějící zemina se naveze zpět.

Krádež zeminy nahlásil policii zaměstnanec Českých drah. Policisté případ vyšetřují jako krádež a obecné ohrožení z nedbalosti. Pachatelům hrozí až dva roky vězení.

Policie žádá o pomoc při pátrání po zlodějích i případné svědky. Těmi mohou být i cestující z vlaku, kteří tudy v uvedenou dobu projížděli.


Video