Renata Vesecká cítí, že by nová ministryně spravedlnosti mohla její nápad podpořit.

Renata Vesecká cítí, že by nová ministryně spravedlnosti mohla její nápad podpořit. | foto: David Neff, MAFRA

Vesecká opět navrhne speciální žalobce pro boj s mafií

  • 9
Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká znovu navrhuje, aby na vyšetřování nejzávažnějších zločinů spojených s organizovaným zločinem dohlížela skupina elitních a specializovaných žalobců z vrchního státního zastupitelství.

Vesecká podobnou věc navrhla už loni, nepodpořil ji ale tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Podle deníku Právo se ale jeho nástupkyně Daniela Kovářová k úvahám Vesecké staví vstřícně.

"Vzhledem k výměně na postu ministra spravedlnosti chci v nejbližší době přijít s návrhem znovu," řekla Vesecká Právu. List připomíná, že Pospíšil její návrh odmítl s odkazem na chladný postoj policie a ministerstva vnitra a rovněž kvůli mnohamiliónovým nákladům, které by si taková změna vyžádala.

"Nebráním se této iniciativě nejvyšší státní zástupkyně, myšlenka není nezajímavá a jistě stojí za to o návrhu jednat. Nevylučuji, že by se mohl stát součástí balíčku protikorupčních opatření, která připravuji ve spolupráci s ministrem vnitra," řekla k návrhu Vesecké Kovářová.

Šéf policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta zatím nechtěl iniciativu Vesecké komentovat s tím, že její obsah nezná. "Až budeme mít některé konkrétní návrhy na papíře, budeme k nim moct zaujmout nějaký postoj," řekl.

ÚOOZ si ještě za předchozího ředitele Jana Kubiceho stěžoval na to, že na rozdíl od protikorupční policie nemá na státním zastupitelství rovnocenného partnera.

Policie: Chceme vyškolené žalobce

Podle výroční zprávy ÚOOZ z předminulého roku níže postavení žalobci složité kauzy spojené s mafiemi nezvládají, a jednotlivé případy tak často končí nezdarem. Nyní řeší případy organizovaného zločinu krajská státní zastupitelství.

Speciální odbory elitních žalobců fungují na vrchních zastupitelstvích a jsou zatím zaměřené pouze na korupci, praní špinavých peněz a další závažné hospodářské kauzy. Podle Vesecké by se měly jejich kompetence rozšířit i na mafie.

"Jsem přesvědčena, že hospodářská kriminalita se s organizovaným zločinem značně prolíná a vyšetřování těchto trestných činů nelze provádět odděleně. Střetávání informací by se mělo dít v jednom bodě," řekla nejvyšší žalobkyně.

Na Slovensku žijí speciální soudci a žalobci v uzavřeném městečku

Specializované žalobce ale dokonce i soudce zavedlo před několika lety Slovensko. Řeší případy organizovaného zločinu a terorismu, korupce, trestných činů politiků a nejzávažnější finanční a majetkové zločiny. Slovensko tak reagovalo na vlnu zločinnosti související s válkou mafií a rozsáhlou korupcí.

Od ostatní justice a prokuratury byly tyto instituce odděleny kvůli lepší ochraně soudců a státních zástupců, ale také kvůli tomu, aby procesy neovlivňovali politici nebo vlivní podnikatelé.

Soud i prokuratura sídlí v pečlivě střeženém areálu bývalých kasáren v Pezinoku nedaleko Bratislavy a jeho zaměstnance hlídá ochranka se zvláštním výcvikem.

Systém speciálních soudů i žalobců byl ale často kritizován především pro svou nákladnost a malou výkonnost. Letos v červnu slovenský parlament rozhodl, že zvláštní soud nahradí specializovaný trestní soud.

Poslanci tak reagovali na rozhodnutí ústavního soudu označující vznik zvláštního soudu za protiústavní. Ústavním soudcům vadilo stanovení výše příjmů jeho soudců a povinnost jejich bezpečnostních prověrek.

,

Video