Trojice nezletilých útočníků napadla ve čtvrtek v Olomouci dva chlapce. Ti skončili po útoku v nemocnicích. (Ilustrační snímek)

Trojice nezletilých útočníků napadla ve čtvrtek v Olomouci dva chlapce. Ti skončili po útoku v nemocnicích. (Ilustrační snímek) | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Čtrnáctiletý napadl v Olomouci dva chlapce, ti skončili v nemocnici

  • 496
V olomoucké ulici Černá cesta napadl ve čtvrtek v podvečer čtrnáctiletý chlapec dva podobně staré školáky. Ti po útoku skončili v olomouckých nemocnicích s pohmožděninami. Případ už vyšetřují policisté, kteří také agresora vypátrali.

Napadené chlapce nejprve ošetřili přivolaní lékaři záchranky. "Mladšího, třináctiletého hocha sanitka odvezla na chirurgickou ambulanci Vojenské nemocnice, o rok staršího pak kvůli vážnějšímu stavu do fakultní nemocnice. Oba měli na hlavě, končetinách i po těle pohmožděniny," popsal náměstek ředitele krajské záchranky Jan Weinberg.

Vážněji zraněný chlapec je nyní podle mluvčího fakultní nemocnice Egona Havrlanta v péči lékařů, brzy by ale mohl být propuštěn.

"Byl vyšetřen na urgentním příjmu a přijat na pozorování na dětskou kliniku s lehčími zraněními. Utrpěl pohmožděniny v oblasti hlavy a hrudníku. Podle lékařů zatím zůstane na klinice na pozorování, nevylučují ale, že by ho mohli propustit během víkendu nebo na začátku příštího týdne," shrnul Havrlant.

Příčinou útoku byla zřejmě hádka o míč

Podle serveru tn.cz, který přinesl rozhovor s matkou jednoho z napadených chlapců i svědky, bylo útočníků několik a šlo o místní Romy. Příčinou potyčky byla hádka o míč.

"Můj syn se vracel z ragby ještě s kamarádem a v parku je měli napadnout nějací cikáni a kvůli balonu tam prý měla být nějaká potyčka. No a dopadlo to tak, že oba dva odvezli do nemocnice," popsala serveru.

Policie zprvu o případu mlčela. "Ve čtvrtek v podvečerních hodinách jsme dostali oznámení o fyzickém napadení v ulici Černá cesta. Vzhledem k věku poškozených a útočníků nebudeme tento případ dále komentovat ani poskytovat jakékoli informace," uvedla ráno policejní mluvčí Marie Štrbáková. Bylo tak jasné jen to, že nezletilí byli kromě obětí i útočníci.

Podle policie útočil jen jeden stejně starý chlapec

Odpoledne ale už policie informovala, že vypátrala všechny, kdo u napadení byli. "Zjistili jsme všechny účastníky incidentu a pachatele napadení. Útok vedl čtrnáctiletý chlapec za přihlížení ostatních. Na základě výslechů můžeme vyloučit rasový, loupežný nebo majetkový podtext," shrnul policejní mluvčí Josef Bednařík.

"Jednalo se spíše o rvačku mezi dětmi, bohužel s vážnějšími následky. V současné době je incident kvalifikován jako trestný čin ublížení na zdraví ve stadiu pokusu. Na případu nadále intenzivně pracujeme," dodal Bednařík.

Podobný případ se v polovině dubna odehrál v Břeclavi. Tam tři neznámí muži, podle svědků Romové, napadli patnáctiletého chlapce. Ten však skončil v mnohem vážnějším stavu, lékaři ho museli operovat a přišel o ledvinu. Ve městě vyvolal čin rozhořčení (více čtěte zde).


Video