Chmelenský a Půta napadli před dvěma roky záchranáře. Ilustrační foto.

Chmelenský a Půta napadli před dvěma roky záchranáře. Ilustrační foto. | foto: HZS Praha

Soud snížil tresty za napadení záchranáře

  • 18
Soud o polovinu snížil trest útočníkům, kteří předloni napadli pražského záchranáře. Sedmatřicetiletý Václav Chmelenský dostal 15 měsíců, z jednání se omluvil. Tomáš Půta, který před několika měsíci uprchl do Irska, by si měl za pokus o ublížení na zdraví a výtržnictví odsedět dva roky.

V květnu je soud uznal vinnými z těžké újmy na zdraví, na které se vztahuje přísnější trestní sazba. Odvolací senát však tento rozsudek v září zrušil.  - více zde

Půtův obhájce Jaroslav Ortman okamžitě podal odvolání. Podle něj měl soud zastavit trestní stíhání pro neúčelnost. Obžalovaný je totiž v případu Berdychova gangu stíhán pro mnohem závažnější trestné činy a hrozí mu až 15 let vězení.

Rozsudek tedy není pravomocný a případ znovu míří k pražskému městskému soudu. 

Obžaloba viní třiatřicetiletého Půtu a o čtyři roky staršího Chmelenského z toho, že v dubnu 2003 napadli lékaře záchranky, který v noci přijel k jejich dopravní nehodě v Praze 5. Opilý řidič tehdy narazil do sloupu veřejného osvětlení a do stromu.

Autem jeli kromě Půty a Chmelenského jejich známý Daniel Herain a zatím neznámý muž, kterému říkali Miša. - více zde

Lékař záchranky začal těžce zraněného Heraina ošetřovat, když v tom ho napadli Půta a následně i Chmelenský. Půta měl zdravotníka udeřit pěstí do oka a pak do něj na zemi kopat.

Chmelenský se k němu podle obžaloby přidal a společně napadli pěstmi a kopanci i zbylé záchranáře a přivolané hasiče. Těm se nakonec podařilo muže zneškodnit a předat policii.

,

Video