Karel Randák s obhájcem Petrem Kočím u Obvodního soudu pro Prahu 1 (26. 6. 2013)

Karel Randák s obhájcem Petrem Kočím u Obvodního soudu pro Prahu 1 (26. 6. 2013) | foto: ČTK

Vadil jsem Rittigovi, říká Randák o obžalobě kvůli odměnám pro Nagyovou

  • 76
Bývalý šéf tajné služby Karel Randák stanul před soudem. Státní zástupkyně ho spolu s bývalou asistentkou vrchní ředitelky Úřadu vlády viní z neoprávněného nakládání s osobními údaji. Díky nim se prý do médií dostala informace o odměnách Jany Nagyové. Randák to však odmítá.

Žaloba tvrdí, že Karel Randák získal výplatnice Jany Nagyové od její asistentky. Ty pak neúspěšně nabídl serveru Česká pozice a poté i internetovému deníku Insider, který je zveřejnil.

Státní zástupkyně to označila za závažný zásah do soukromí Nagyové. "Stala se od té doby veřejně známou, lidé ji poznávali na ulici, obraceli se na ni s žádostmi o půjčku, čelila nadávkám," řekla žalobkyně s tím, že podobně trpěly i její dcery.

Karel Randák vinu odmítá. Na dotaz soudkyně uvedl, že za obžalobou stojí jeho působení v Nadačním fondu proti korupci. Ten se v době obvinění hodně věnoval pražskému Dopravnímu podniku.

"Myslím, že to souvisí se vztahem Rittiga a Nagyové. Zvlášť poté, co nyní vyšlo najevo. Někdo někdy nakonec rozhodl, aby Karel Randák byl odstraněn," tvrdí bývalý šéf tajné služby.

Jana Nagyová, bývalá vrchní ředitelka premiérova kabinetu

U soudu také uvedl, že byl sledován soukromou bezpečnostní agenturou. "Objednal si ji pan Rittig, protože měl pocit, že ohrožuji jeho integritu a podnikání," uvedl Randák.

Se spoluobžalovanou asistentkou Jany Nagyové se setkal dvakrát nebo třikrát. Nicméně popřel, že by od ní dostal nějaké výplatnice. Schůzky se konaly proto, že se žena ucházela o práci pro nadaci. Nakonec však přijata nebyla. Obžalovaná Lenka P. se omluvila a k soudu nepřišla. Na policii dříve odmítla vypovídat.

Soud tak vyslechl dvojici dlouholetých účetních Úřadu vlády. Obě se shodly, že je to jediný případ, kdy se dostala na veřejnost informace o mzdách a odměnách některého ze zaměstnanců.

Shodovaly se také v tom, že výplatnice tisknou jen ony. Ale nedokázaly říci, kdo všechno, například z oddělení informačních technologií, má do systému přístup. Speciální papír pro tištění výplatnic nebyl nijak evidován.

Jednu z účetních rozesmála otázka, zda někdy dostala stotisícovou odměnu. "Ne, nikdy," odpověděla. O vztahu Jany Nagyové k zaměstnancům jen uvedla, že se s ní téměř nevídala. "My normální zaměstnanci nemáme do prvního patra přístup," vysvětlovala.

Druhá účetní zase řekla, že si Jana Nagyová sama vyplňovala pracovní výkaz, na základě kterého jí počítala mzdu. Nakonec dodala, že neví, jestli Nagyová sama vyplňovala jednotlivé kolonky, ale že na výplatnici byl její podpis. Odměny pro zaměstnance přicházely zvlášť od vedení ve formě seznamu.

Soudkyně poté líčení odročila. Obhájci předtím upozornili, že pokud bude chtít jako důkaz použít výpověď Jany Nagyové a Petra Nečase, tak se nespokojí jen s jejím čtením. Budou chtít, aby přišli k soudu osobně.


Video