Padělané karty

Padělané karty - Při zatýkání zajistili policisté také padělané platební karty. (19. května 2005) | foto: Policie ČR

Policie zadržela gang padělatelů karet

  • 7
Až tři stovky platebních karet zneužil gang cizinců, který v těchto dnech zadržela česká policie. Pětici mužů vyšetřují i v dalších zemích EU. Na bankomaty umísťovali kopírovací zařízení, získaná data užívali k padělání platebních karet. Z nich pak vybírali hotovost.

Údaje z karet získávali také jako falešní policisté při fiktivních kontrolách cizinců.

Organizovaný gang, který působil po celé Evropě, odhalila pracovní skupina české policie. Tým nazvaný KARTY zřídil policejní prezident kvůli velkému nárůstu padělání karet.

Policie při vyšetřování zmonitorovala činnost organizované skupiny pachatelů. Zadržela celkem pět lidí. Čtyři z nich pocházejí z Balkánu.

Totožnost pátého zatčeného, hlavního organizátora, nyní policisté prověřují. Pro stejné zločiny ho stíhají i další země Evropské unie. Zločinec ovšem vystupuje pod různými jmény. Pasy na různá jména používali i ostatní členové gangu.

"Pětice byla obviněna z trestných činů padělání a pozměňování peněz, podvodu, poškozování cizích práv a nadržování," sdělila mluvčí Policejního prezidia Blanka Kosinová. Za to jim hrozí až patnáct let vězení. Soud na všechny uvalil vazbu.

Policisté zatím skupině připisují na tři sta případů zneužití padělaných platebních karet na českém území. Upozorňují ale, že počet případů ani počet pachatelů nemusí být konečný.


Video