Pobočník tří ministrů čelí obvinění

  • 51
Když byl Petr Lachnit (ČSSD) ministrem pro místní rozvoj, podepsal pro stát velmi nevýhodné smlouvy se soukromou firmou. Vězení mu však nehrozí. Policie v pondělí sdělila, že Lachnit nevěděl, co podepisuje. Naopak neklidné spaní čeká Petra Krejčího.

Ten v té době dělal šéfa Lachnitova kabinetu.

Policejní zdroj MF DNES potvrdil, že právě Krejčí - který je nyní ředitelem kabinetu už druhého ministra zemědělství - je kvůli smlouvám trestně stíhaný za podvod.

"Trestní stíhání je založeno na podezření, že v létě roku 2002 předložil ministrovi k podpisu několik návrhů smluv, o nichž věděl, že jejich uzavřením může vzniknout státu škoda," sdělil Zdeněk Zelenka z policejního prezidia.

MF DNES už dříve upozornila, že smlouvy pomohly například firmě Alpa k tomu, aby získala prostory nedaleko Karlova mostu za velmi výhodných podmínek.

Jen pro představu - firma platila za pronájem budovy, kde měla restauraci Vojanův dvůr, 223 tisíc korun za rok. Pronájmy v této části Prahy jsou však až dvacetkrát vyšší.

Ministr podepsal smlouvu, kterou jiný úředník odmítl
"Této skutečnosti si byl obviněný vědom. Kromě toho navíc zamlčel ministrovi fakt, že návrh smlouvy neprošel připomínkovým řízením ani nebyl odsouhlasen kontrolní komisí ministerstva, jak požadují vnitřní normy," sdělil Zelenka.

"Návrh smlouvy dokonce již předtím odmítl podepsat jiný pracovník, který k tomu byl oprávněn, což obviněný rovněž při předložení návrhu ministrovi neřekl," dodal s tím, že státu hrozila ztráta až 25 milionů korun.

Jana Moravcová z protikorupční policejní služby potvrdila, že tehdejší ministr Lachnit stíhaný nebude. "Neměl úmysl stát poškodit," řekla.

Petr Krejčí odmítl odpovědět na otázky, zda a proč důležité informace před Lachnitem zamlčel. "Během vyšetřování se k tomu nebudu vyjadřovat," sdělil MF DNES s tím, že je nevinný. "Jsem přesvědčen, že jsem neudělal nic z toho, co mi je dáváno za vinu. Věřím, že se to prokáže," tvrdí Krejčí.

Ministr pro místní rozvoj Petr Lachnit byl delegáty 30. sjezdu ČSSD zvolen místopředsedou strany, 7. dubna 2001.

,

Video