Záchrana malého chlapce v Bzenecké ulici.

Záchrana malého chlapce v Bzenecké ulici. | foto: HZS Plzeňského kraje

Plačící dítě z parapetu ve čtvrtém patře hasiči snesli po žebříku

  • 27
Plzeňští hasiči dnes ráno zachraňovali plačící dítě ze čtvrtého patra domu v Bzenecké ulici na Vinicích. Tříletý chlapec seděl na okenním parapetu, jeho třiadvacetiletá matka nebyla doma. Jak zjistili policisté, odešla nakoupit a chlapce nechtěla budit.

"Případ jsme zatím kvalifikovali jako paragraf 195, což je opuštění dítěte nebo svěřené osoby. Na případu dále pracujeme. V prvním odstavci ale ženě hrozí odnětí svobody na 6 měsíců až 3 roky," uvedla mluvčí plzeňské policie Martina Hábrová.

Hasiči k chlapci vyjížděli před půl osmou ráno na žádost policie, kterou upozornil někdo z kolemjdoucích. "Hasiči na místo dorazili s žebříkem, aby se dostali do bytu. Uvnitř bytu se ale nepodařilo otevřít dveře, proto malého chlapce vynesli po žebříku," uvedla mluvčí krajských hasičů Alena Marešová.

Poté chlapce předali policistům, kteří ho odvezli na ošetření v nemocnici. "Nebyl zraněný. Do nemocnice jsme ho odvezli jen na pozorování," upřesnila Hábrová.

Volají rodiče i cizí lidé

Alena Marešová podobný případ nepamatuje. Podle ní se stává, že si rodiče byt zabouchnou a kvůli dítěti, které je uvnitř, se snaží co nejdřív dostat dovnitř.

Někdy také hasiče lidé volají k dětem zavřených v autech. "Buď volají přímo rodiče, že si zabouchli v autě klíče a nemohou se k dítěti dostat. Druhou možností je, že volají náhodní kolemjdoucí, kteří si všimnou opuštěného dítěte v autě," popsala Marešová.

Od začátku roku zasahovali hasiči v Plzeňském kraji 115krát u událostí klasifikovaných jako záchrana lidí a zvířat z uzavřených prostor. "Jedná se zejména o záchranu nemohoucích lidí ze zamčeného bytu," informovala Marešová s tím, že v ostatních případech vyjíždějí k lidem uvězněným ve výtahu nebo právě k dětem zamčeným v autech.


Video