V loňském roce policie zaznamenala celkem 46 dní, kdy při nehodách nikdo nezemřel. Ilustrační foto

V loňském roce policie zaznamenala celkem 46 dní, kdy při nehodách nikdo nezemřel. Ilustrační foto

Na českých silnicích už čtyři dny nikdo nezemřel, ukázala statistika

  • 12
Je to vlastně dobrá zpráva, ale svou výjimečností vyvolává spíš smutek. Podle policie se už čtyři dny nestala na silnicích žádná smrtelná nehoda. Podobná ojedinělá situace nastala v posledních letech jen v roce 2006, kdy policisté zaznamenali tři dny po sobě bez ztráty lidského života.

Období čtyř dní bez úmrtí na silnicích začalo v pondělí, přitom jen za sobotu a neděli zahynulo při dopravních nehodách deset lidí.

Mimo silnici ale automobil přece jen zabíjel. Ve středu v Hradci Králové řidička při vyjíždění z místa na parkovišti způsobila smrtelné zranění svému devítiletému synovi, když místo zpátečky zařadila jedničku.

V loňském roce policie zaznamenala celkem 46 dní, kdy při nehodách nezemřel žádný člověk, bylo to o 23 dní více než v roce 2007. Nejvíce takzvaných nulových dní loni policisté registrovali v dubnu, kdy jich bylo osm.

Počet obětí dopravních byl v roce 2008 sice druhý nejnižší od roku 1990, na silnicích ale přesto zahynulo 992 lidí. Stále vysoké počty mrtvých chce ministerstvo dopravy snížit mimo jiné pomocí kampaně "Nemyslíš - zaplatíš!".

Do konce roku 2010 by jejich počet podle odhadu ministerstva měl dosáhnout maximálně 650. Proto také kampaň rozšířilo od letošního dubna o součást nazvanou (Ne)zvratné osudy, která se zaměřuje na mladé řidiče ve věku od 17 do 19 let.

Kampaň "Nemyslíš - zaplatíš!" spustilo ministerstvo loni na podzim; akce za 150 milionů korun potrvá do roku 2010. Nejvíce jsou vidět televizní spoty, které naturalistickým způsobem ztvárňují dopravní nehody a jejich následky. Některé televize pro jejich otevřenost před desátou hodinou večer nejdrastičtější záběry maskují.

,

Video