Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Horská služba

Horská služba zachraňovala na Šumavě téměř zmrzlého turistu

  • 4
Horská služba v neděli odpoledne zasahovala u silně podchlazeného muže z nepřístupné oblasti Šumavy. Muže našel v těsné blízkosti česko-rakouských hranic náhodný lyžař. V bezvědomí a kritickém stavu ho do nemocnice dopravil vrtulník záchranky. Muž zemřel v nemocnici, je tak třetí obětí hor uplynulého víkendu.

Když se k muži se sněžnicemi na nohou dostali lékaři, změřili mu teplotu pouhých 20 stupňů Celsia. Jak dlouho v oblasti Kamenného moře pod Plešným jezerem nedaleko Nové Pece ležel, není jasné. Náhodně probíhající lyžař linku 155 vytočil kolem poledne.

Členové Horské služby u skútru."Na místo jsme na skútrech a čtyřkolkách transportovali lékaře záchranky a policisty. Poté jsme muže přepravili do prostoru, kde mohl přistát vrtulník," řekl iDNES.cz náčelník šumavské Horské služby Michal Janďura.

Muž ve středním věku téměř nemluvil, policie proto dosud nezná jeho totožnost. Že jde o cizince, se domnívá podle opuštěného auta s cizí poznávací značkou, které našla v okolí. "Bezpečně to ale nevíme," upozornila mluvčí jihočeské policie Jana Hlavínová.

Ředitel jihočeské záchranky Marek Slabý agentuře Mediafax sdělil, že vrtulník muže transportoval do nemocnice v Českých Budějovicích.

Mluvčí nemocnice Jan Dušek uvedl, že nalezený muž v neděli v podvečer zemřel. "I přes snahu lékařů jeho podchlazení a omrzliny vedly k smrti," řekl Dušek iDNES.cz.

Na Šumavě téměř umrzl turista.

Mapu zvětšíte kliknutím. Zdroj: Mapy © PLANstudio

Jedná se už o třetí oběť hor uplynulého víkendu. V sobotu zasypala malá lavina třináctiletého chlapce u Měděnce v Krušných horách, v neděli pod mnohem větším masivem sněhu zemřel pětatřicetiletý skialpinista ve Velkém kotli v Jeseníkách.

Horská služba varuje před výlety do volného terénu a vrcholovými túrami. V Krkonoších a Jeseníkách platí 3. stupeň z pěti, který je podle záchranářů nejrizikovější.


Video