Číšníci a pokladní odhalili padělky

  • 4
Šumperk - Falešné bankovky dříve, než se mohly dostat do oběhu, zachytili šumperští policisté. Šlo o nezdařilé napodobeniny stokorun. K zadržení podezřelých dvou mladíků ve věku 17 a 18 let výrazně napomohli číšníci šumperských restaurací a pokladní z kina. Oba muže vyslýchají policejní vyšetřovatelé.

"Případ si převzal kraj," uvedl šumperský policejní mluvčí Josef Ostřanský, podle něhož šlo ve všech případech o falešné peníze ze stejné dílny. "Padělky nebyly naštěstí nijak zdařilé, také proto je číšníci a pokladní kina ihned odhalili," podotkl Ostřanský.

Policie nyní nechce sdělit další informace s odkazem na probíhající pátrání. Pokud se podaří pachatelům prokázat trestný čin padělání a pozměňování peněz, mohou být odsouzeni až k deseti letům vězení.

Prvního mladíka lapili číšnici
Poprvé se ozval telefon na městské policii v podvečer 21. srpna, kdy se mladík tmavší pleti pokoušel platit falešnou bankovkou v šumperské restauraci Zelený strom. Krátce na to volal na tísňovou linku také číšník restaurace Na zastávce, která je přibližně dvě stě metrů od Zeleného stromu, že zajistil falešnou stokorunu.

Podle popisu personálu obou restaurací dopadla policie viníka. "Ve spolupráci s hlídkou Policie České republiky jsme vypátrali sedmnáctiletého mladíka," uvedl šéf šumperských strážníků Zdeněk Dočekal.

Číšník Pavel Hegedüš z restaurace Na zastávce měl s mladíkem co do činění hned dvakrát. "Poprvé si přišel rozměnit stokorunu. V tom frmolu mě ani nenapadlo zjišťovat, jestli je pravá. Mezitím mi volala číšnice ze Zeleného stromu a varovala, že se u nich objevily falešné peníze. Potom ten kluk přišel podruhé rovněž se stokorunou. Při prozkoumání jsem hned zjistil, že to je kopie z barevné kopírky," popsal Hegedüš. Bankovka, kterou mladíkovi hodinu předtím rozměnil byla rovněž falešná.

Pokladní odhalila další padělky
O několik dnů později se objevila další padělaná bankovka v kině Oko, kde ji zadržela pokladní u výdeje lístků. "Pokladní si dává velký pozor, protože loni dostala od neznámých diváků dvě falešné pětistovky. Tehdy jsme to ale zjistili až z banky, která peníze vrátila," uvedla šéfka kina Zdena Holubářová.

Brzy po zavolání dopadla městská policie mladíka v nedalekém baru. "Tentokrát šlo o osmnáctiletého mladíka, který se vymlouval a vymýšlel si jiné jméno," řekl Dočekal.


Video