Žně hladu: potravin je dost, ale kde na ně vzít

  15:35
Nedostatek potravin je příčinou hladovění lidí jen zřídka. I dnes je na světě potravin dostatek vzhledem k letošní nadúrodě, avšak větší počet lidí si nemůže dovolit nákup potravin, které potřebují. Řešení této narůstající krize je cílem Globální konference o potravinové bezpečnosti, která právě probíhá v Římě.
Podle odhadů tři miliardy lidí na světě hladoví...

Podle odhadů tři miliardy lidí na světě hladoví... | foto: Lukáš KuběnaMF DNES

I před současnými nárůsty cen potravin trpěla podle odhadů chronickým hladověním miliarda lidí a další dvě miliardy postihovala podvýživa, takže celkový počet lidí žijících v potravní nejistotě dosahoval asi tří miliard, čili bezmála poloviny světové populace. Na přímé či nepřímé následky podvýživy zemřelo každý den zhruba 18 tisíc dětí. Je jasné, že nedávné nárůsty cen potravin pravděpodobně povedou k dalšímu zvýšení počtu lidí vystavených potravinovému stresu.

Jen další komodita...
Teď je naléhavě zapotřebí financovat stávající programy potravinové pomoci, abychom se vypořádali s přibývající poptávkou po potravinách, odvrátili další sociální nepokoje a zajistili, že zemědělci se dostanou k nákladnějším zemědělským vstupům, jež potřebují na příští období sadby. Zatímco však budeme reagovat na současný stav humanitární nouze, zapříčiněný vyššími cenami potravin, nesmíme pouštět ze zřetele dlouhodobější problémy, které podkopaly potravinovou bezpečnost v posledních desetiletích. Je zjevné, že ve věci potravinové bezpečnosti naléhavě potřebujeme "novou úmluvu".

Značné nárůsty produkce potravin spojené se zelenou revolucí 60. let minulého století – s výraznou podporou vlád a mezinárodních neziskových organizací – ustoupily v 80. letech novým politickým prioritám. Růst nabídky potravin zpomalil, leč poptávka vytrvale rostla, a to nejen kvůli přibývání populace. S vyššími příjmy roste spotřeba masa a vyžaduje větší množství obilovin ke krmení dobytka.

Od 80. let byly vlády pod tlakem, aby propagovaly export, získávaly tak cizí měnu a dovážely potraviny. K potravinám ale nelze přistupovat jen jako k další komoditě a vlády by měly rozvíjet vhodné politické přístupy, infrastrukturu a instituce, jež zajistí potravinovou bezpečnost (která není totožná s naprostou soběstačností) na národní i regionální úrovni.

Potíž je v tom, že vzhledem k několika desítkám let zanedbávání potravinové bezpečnosti a výrobních sektorů svých ekonomik dnes mnohé vlády rozvojových zemí nemají fiskální kapacity k navýšení veřejných výdajů tak, aby posílily produkci potravin a zemědělskou produktivitu. Sílící urbanizace a další nezemědělská využití krajiny navíc snížily rozlohu půdy využitelné k výrobě potravin, zatímco zemědělská půda se čím dál větší měrou využívá k produkci nepotravinových komodit, jako jsou biopaliva.

Od biopaliv bychom ale neměli chvatně ustupovat, navzdory některým nepochybně žalostným politikám posledních let. Některá biopaliva jsou oproti ostatním mnohem rentabilnější a energeticky efektivnější a různé druhy biopaliv mají velice různé alternativní náklady vůči potravinovému zemědělství (cukr nezaznamenal žádný výraznější cenový nárůst).

Dalším problémem je to, že marketingu, produkci i vstupům dominuje čím dál méně nadnárodních agropodniků. To se děje do velké míry na úkor drobných zemědělců a spotřebitelů, zejména těch chudých. S nižší vládní podporou navíc začala být neúnosně vysoká cena zemědělských úvěrů.

Proč jsou ceny vyšší
Větší míra sekuritizace, snadnější obchodování přes internet a další pokroky na finančních trzích dále v posledních letech usnadnily rozsáhlejší spekulativní investice, zejména na trzích s termínovými obchody a opcemi komodit, včetně těch, jež mají vliv na potraviny. Klesající ceny aktiv v jiných segmentech finančních trhů, následující po zhroucení druhořadých hypoték ve Spojených státech, jsou pro vysvětlení nedávného vzedmutí cen potravin možná ještě důležitější než meze na straně nabídky či jiné faktory vyvolávající dlouhodobější, povlovné vzestupné trendy cen.

Současně platí, že zemědělské dotace a cla bohatých zemí nesporně podryly produkci potravin v rozvojových zemích. Seškrtání zemědělských dotací by však zvýšilo ceny potravin, přinejmenším zpočátku, zatímco samotné snížení zemědělských cel bez doplňující podpory nepovede v chudých zemích nutně ke zvýšení produkce potravin.

Namísto toho někteří obhájci potravinové bezpečnosti vyzvali bohaté země, aby kompenzovaly negativní důsledky svých zemědělských dotací a protekcionismu tím, že rozvojovému světu poskytnou dodatečnou zahraniční pomoc zaměřenou na produkční úsilí, které zlepší potravinovou bezpečnost. Aby světové společenství předešlo katastrofě, musí rovněž splnit výše zmíněné naléhavé potravinové a výsadbové požadavky, včetně štědřejší podpory rozpočtu a platební bilance nízkopříjmových zemí, jež dovážejí potraviny.

Konečně, mezinárodní společenství musí v Římě dospět ke smysluplnému globálnímu závazku ohledně potravinové bezpečnosti, který nebudou podrývat vzájemně si protiřečící politiky.

© Project Syndicate, 2008.

. Jomo Kwame Sundaram

Autor, náměstek generálního tajemníka Organizace spojených národů pro hospodářský rozvoj, získal v roce 2007 Cenu Wassilyho Leontiefa za posun hranic ekonomického myšlení.

Autor:

Z politiky se vytrácí obsah, mluví do ní natřásající se tetky, říká Decroix

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ženíšek může být novým ministrem pro vědu, kývlo i širší vedení TOP 09

9. května 2024,  aktualizováno  18:06

Aktualizujeme Marek Ženíšek má podle TOP 09 být novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Schválo to širší...

Česká republika by měla mít v Moskvě svého velvyslance, řekl Fiala

9. května 2024  13:03,  aktualizováno  17:54

Česká republika by měla mít podle premiéra Petra Fialy (ODS) v Rusku velvyslance. Obsazení postu...

Poškodí to českou demokracii nejvíc od 1989, odmítla Schillerová volbu poštou

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  17:45

Přímý přenos Poslanci pokračují ve schvalování návrhu koalice na zavedení korespondenční volby pro české občany...

Řidič odmítl zvážení náklaďáku, sto tisíc na pokutu vytáhl z batohu

9. května 2024  17:27

Že ani stotisícová pokuta za odmítnutí zvážení nákladního vozu nemusí být pro některé dostatečně...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...