Metro v New Yorku

Metro v New Yorku | foto: Profimedia.cz

Zapomenuté batohy v newyorském metru ohlídají kamery

  • 4
Newyorský dopravní podnik schválil plán na rozmístění dalších kamer do metra v New Yorku. Mají vysokou rozlišovací schopnost a budou vyhledávat zapomenutá zavazadla. Město za ně zaplatí 221 milionů dolarů.

Na nástupištích metra nainstaluje společnost Lockhead Martin tisíc speciálních kamer. Další tři tisíce čidel pohybu budou monitorovat pohyb osob v systému městské dopravy.

Do roku 2008 má být touto špičkovou technikou vybaveno všech 468 stanic newyorského metra. Data z rozpoznávacích kamer se propojí se softwarem určujícím přesnou polohu a tím bude možné přesně určit místo narušení bezpečnosti.

Kamery rozpoznají možné útočníky
Newyorské metro ve srovnání s Londýnem zatím nemá tolik monitorovací techniky. Kamery jsou jen ve zhruba polovině stanic a nemají záznamové zařízení.

Londýnské metro má kamery téměř ve všech 275 stanicích, v nových vozech metra jich je na šest tisíc. Pod dohledem je také 8000 autobusů. Do roku 2010 by se tento počet "umělých očí" měl zdvojnásobit.

Přes stále vyšší schopnosti nemohou sledovací systém zabránit teroristickým útokům, jak se naposledy ukázalo v Londýně. - více zde

Pomohly ovšem v relativně krátké době určit jejich pachatele. "To, jak to v Londýně zvládli, ukazuje, že jsou celkem velmi dobře připraveni," uvedl v deníku New York Post programový ředitel společnosti Lockheed Martin Mark Bonatucci.

V případě New Yorku bude nyní podle něho bezpečnostní systém rozšířen o technologie "ještě rozvinutější a modernější".


Video