V Ostravě se narodila žirafa

- Samička žirafy Rothschildovy se v pondělí narodila v Zoologické zahradě Ostrava. "V současné době nemohou ještě návštěvníci mládě žirafy vidět, protože musí být s matkou v prvních týdnech po porodu umístěno v odděleném porodním a separačním kotci," řekl vedoucí zoologického oddělení Petr Čolas.
Uvedl, že samička zatím nemá jméno. Jejími rodiči jsou čtrnáctiletý Sobaki z královodvorské zoologické zahrady a sedmiletá Croncita, která se narodila rovněž v Ostravě. Zdejší zoologická zahrada již odchovala pět samiček a dva samečky.
Stejně jako řada dalších vzácných a ohrožených druhů zvířat je žirafa Rothschildova zařazena do Evropského záchranného a chovného programu, na jehož činnosti se ostravská zahrada aktivně podílí. "V naší zahradě jsme je začali chovat od roku 1987. Vzhledem k omezené ploše vnitřních ubikací zde není možné chovat velké stádo," upřesnil Čolas. Dodal, že ostravská skupina čítá i s mládětem pět jedinců.
Žirafa Rothschildova patří v zoologických zahradách k náročným a velmi cenným jedincům. V České republice je jich chováno 45 a v celé Evropě pak necelých 200.

Video