Telička vs. Zahradil: Vstup do EU byl užitečný

Česko už oslavilo rok v Evropské unii. Redakce iDNES v úterý vylosovala 30 dotazů čtenářů, nad kterými se střetli europoslanec Jan Zahradil a bývalý eurokomisař Pavel Telička. V duelu se dotkli euroústavy, výhod a nevýhod vstupu Česka do EU, či otázky Turecka.

Odpovědi Jana Zahradila a Pavla Teličky najdete ZDE

"Vůbec o tom nepochybuji," odpověděl na dotaz, zda Česko udělalo dobře, když vstoupilo do EU, Pavel Telička.

"Myslím, že realisticky vzato, se nám nenaskýtala jiná možnost, jak se stát plnohodnotnou součástí volného trhu, o který jde především," reagoval na stejný dotaz jeho "soupeř" Jan Zahradil.

Bývalý eurokomisař
První český komisař Pavel Telička se koncem loňského roku rozloučil s diplomacií i státní správou: stal se soukromým poradcem a lobbistou. Poté, co ho vláda sestřelila z Evropské komise a místo něj do ní navrhla Vladimíra Špidlu, rozhodl se zkušenosti z diplomacie nabídnout soukromým firmám.

S dalšími dvěma společníky založil poradenskou firmu BXL Consulting se zaměřením na Evropskou unii. "Chtěl jsem být svým vlastním pánem. Nechtěl jsem přijít do něčeho hotového, ale tvořit podle svých představ," řekl tehdy MF DNES. -  více zde

Poslanec EP
Jan Zahradil je členem ODS. Od roku 1998 byl poslancem českého parlamentu. O tři roky později  byl zvolen místopředsedou strany. Je stínovým ministrem zahraničí ODS.

Zastupoval Českou republiku v Konventu o budoucnosti EU a předsedal stálé parlamentní delegaci do Evropského parlamentu. Od roku 2003 byl předsedou parlamentní delegace pozorovatelů v Evropském parlamentu.

Po zvolení do Evropského parlamentu v červnu 2004 se stal předsedou české národní delegace v parlamentní frakci ELS-ED a předsedou klubu ODS v Evropském parlamentu.

Evropská unie.


Video