Starosta prý porušil zákon o sčítání

B o h u m í n - Ze závažného porušení zákona při sčítání lidu, domů a bytů obvinil starostu Bohumína Petra Víchu ředitel krajské poobočky Českého statistického úřadu v Ostravě Jaromír Kartous. Vícha podle něj nezákonně využil sčítání k tomu, že komisařům rozdal dotazník s anketními otázkami, ve kterých se obyvatel města ptal, jestli jsou spokojení se životními podmínkami v Bohumíně. Starosta Vícha veškerá obvinění odmítá.

"Pan Vícha zneužil sčítání. Statistický úřad se od toho výrazně distancuje," řekl Kartous na tiskové konferenci. Podle něj se tímto nezákonným krokem bude zabývat v nejbližších hodinách právní odbor statistického úřadu. "Podle mého názoru se minimálně jednalo o porušení pracovněprávních vztahů mezi komisaři a statistickým úřadem," uvedl.

Podle Víchy, který je zároveň předsedou Krajského výkonného výboru ČSSD, úřad uzavřel smlouvu asi s devadesáti zájemci. "Dostanou přibližně korunu za dotazník," řekl starosta s tím, že na tom nic nezákonného nevidí.

V dotaznících měli občané Bohumína vyplnit své názory na školství, zdravotnictví, bezpečnost, dopravu či policii ve městě. Tiskopisy pak měli předat sčítacím komisařům nebo vhodit do městské schránky důvěry. Průzkum chce Bohumín zpracovat ve spolupráci s Ostravskou univerzitou a jeho výsledky využít při plánování rozvoje města.

Někteří politici na Ostravsku hodnotili Víchovo počínání jako nešťastné. Poslanec za Unii svobody Zdeněk Kořistka se domnívá, že akce Bohumína zvýší nedůvěru občanů k celému sčítání.

Víchův stranický kolega a ostravský zastupitel Aleš Zedník uvedl, že při sčítání by obdobná věc neměla být připuštěna, a to ani na základě smlouvy. "To by pak komisaři mohli nabízet také služby pojišťoven či pohřebních ústavů. Věřím, že pan Vícha měl dobré úmysly, ale právě těmi je dlážděna cesta do pekla," doplnil Zedník.

Vícha se ale neobává, že by obvinění ředitele ostravské pobočky statistického úřadu mohlo mít jakýkoli vliv na jeho politickou kariéru. "Jediné, čeho se bojím, je lidská blbost," dodal.

Se stejným nápadem neuspěla v minulém týdnu radnice v Blansku. Ta rovněž chtěla, aby sčítací komisaři při obcházení bytů přebírali od občanů i vyplněné lístky v rámci ankety vyhlášené městským úřadem pod názvem Město patří vám. Jejím cílem bylo stejně jako v Bohumíně zjistit od občanů, jak by se mělo Blansko v budoucnu rozvíjet. Český statistický úřad s tím však nesouhlasil.

,

Video