Nežádáme toho od Obamy příliš?

  7:27
Obama je obdařen jedinečnou kombinací intelektu, charakteru a také – zatím – štěstí, avšak podaří se mu prokázat, že je schopen nechat v sobě znít Abrahama Lincolna, Franklina Roosevelta a současně i Winstona Churchilla? Možná toho od jediného člověka žádáme příliš.

Od lidí, jejichž důvěru a plnou podporu se vám podařilo získat, můžete žádat větší oběti a větší trpělivost. | foto: Profimedia.cz

Výjimečné okolnosti v podobě hloubky a naléhavosti finanční a hospodářské krize přispěly k tomu, že se do funkce amerického prezidenta vyšvihl výjimečný muž – Barack Obama. Nezabrání mu však tytéž okolnosti v úspěchu? Dosáhne duch naděje, který vynesl Obamu k moci, vítězství nad vichry ekonomického a sociálního zoufalství? Anebo se strach Západu z rýsující se celosvětové recese rozšíří do Asie a destabilizuje její giganty Čínu a Indii?

Toto jsou hlavní otázky, které si klademe v době, kdy nově zvolený prezident připravuje americký lid na cestu vpřed, jež nemůže být jiná než drsná.

Dopady krize

Titíž Američané, kteří v noci ze 4. listopadu křičeli radostí, jsou dnes naplněni obavami, neboť ekonomické těžkosti jsou den ode dne reálnější a oni vidí bezprostřední dopady krize na svých sousedech, ne-li přímo na sobě samotných.

Titíž Američané, kteří v noci ze 4. listopadu křičeli radostí, jsou dnes naplněni obavami, neboť ekonomické těžkosti jsou den ode dne reálnější a oni vidí bezprostřední dopady krize na svých sousedech, ne-li přímo na sobě samotných. Obama, jenž čelí naléhavé nutnosti zmírnit utrpení tolika Američanů, si až příliš dobře uvědomuje, že "smělost naděje" nebude stačit na obrovské výzvy, s nimiž se bude muset potýkat.

V době, kdy se svět pomalu přesouvá z povznesené nálady do zasmušilého realismu, je důležité udržet si vyvážený názor na okolní dění a vyhnout se dvojímu riziku: podcenění vskutku revoluční povahy toho, co se stalo, a přecenění schopnosti Obamova týmu nacházet zázračná řešení.

Větší oběti a větší trpělivost

Jako pozitivum uveďme, že se podařilo překonat tragické dědictví amerických dějin. Necelých 20 let po pádu zdi, která rozdělovala Německo a Evropu, padla i druhá, "barevná zeď". Hrdost, kterou po Obamově zvolení pociťovali Američané – a Afričané – je důležitá a lze jen doufat, že bude dlouhodobě přínosná.

Nejenže Amerika opětovně zkonsolidovala alespoň část své "měkké síly" v zahraničí, ale totéž učinila i doma. Nezaměstnanost a krize na trhu nemovitostí zasahují Američany bez ohledu na jejich barvu či původ. Důstojnost vám sice neobstará střechu nad hlavou nebo práci, ale v těžkých časech pomáhá udržovat naději. Od lidí, jejichž důvěru a plnou podporu se vám podařilo získat, můžete žádat větší oběti a větší trpělivost.

Vznešená služba veřejnosti

Kromě toho jsme svědky nastolení nové rovnováhy mezi státem a trhem. Ta by však neměla zacházet příliš daleko, protože možnosti státu mají své hranice a síla soukromé iniciativy představuje klíčový aspekt celé Ameriky, která se stala vedoucí světovou mocností právě díky své dynamice, pružnosti a individuální vynalézavosti. Ještě důležitější je, že kromě úpadku trhu a relegitimizace státu jsme možná svědky rehabilitace politiky a politiků, ne-li přímo idealismu.

čas ukáže

Možná toho od jediného člověka žádáme příliš. Zároveň bychom však neměli podceňovat karty, které Obama drží.

Poprvé od prezidentského působení Johna F. Kennedyho je politika v Americe pokládána za potenciálně vznešenou službu. Představa, že můžete něco změnit nejen pro sebe, ale i pro svou zemi a pro svět a že vlastní zájmy a osobní obohacení nejsou jedinými možnými cíli v životě pro "nejlepší a nejoslnivější", získává u Obamovy generace pomalu, ale jistě pevnou půdu pod nohama. V noci ze 4. listopadu cítil bezpočet Američanů i Neameričanů, že ideály se mohou skutečně proměnit ve fakta.

Tato obnova idealismu je však nejen výsledkem naděje, ale i strachu. Okamžik, kdy mladí lidé začali cítit pokušení připojit se k Obamově tiché revoluci, byl zároveň okamžikem, kdy se jim začaly zavírat brány Wall Streetu. Ve světě bankovnictví a financí, který srazila do hlubin hamižnost a arogance některých jeho klíčových představitelů, žádné nové vchody nejsou. Wall Street dnes čelí jednomu z nejhorších poklesů v historii.

Obama je obdařen jedinečnou kombinací intelektu, charakteru a také – zatím – štěstí, avšak podaří se mu prokázat, že je schopen nechat v sobě znít Abrahama Lincolna, Franklina Roosevelta a současně i Winstona Churchilla? Možná toho od jediného člověka žádáme příliš. Zároveň bychom však neměli podceňovat karty, které Obama drží. Na rozdíl od Roosevelta dokonale chápe podstatu hospodářských problémů, které před ním stojí, a podobně jako Churchill těží z podpory obyvatel, kteří jsou ochotni ho – přinejmenším krátkodobě – následovat v atmosféře národní jednoty.

 © Project Syndicate, 2008.

Dominique Moisi

Autor je zakladatel a vedoucí poradce Ifri (Francouzského institutu pro mezinárodní vztahy), v současné době působí jako profesor na College of Europe ve varšavském Natolinu. Ve Francii právě vyšlo francouzské vydání jeho nejnovější knihy The Geopolitics of Emotion (Geopolitika emocí).

Autor:

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Byt 1+1 v Soběslavi
Byt 1+1 v Soběslavi

Sídliště Míru, Soběslav - Soběslav III, okres Tábor
2 650 000 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...