Poprava tureckého rukojmího

Poprava tureckého rukojmího - Islámští extremisté zavraždili jednoho z Turků zadržovaných v Iráku skupinou teroristy Zarkávího. Záznam popravy zveřejnili na internetu. (2. srpna 2004) | foto: www.ogrish.com

Islamisté zveřejnili krvavou popravu Turka

  • 125
Islámští extremisté zavraždili jednoho z Turků zadržovaných v Iráku od minulého týdne skupinou teroristy Zarkávího. Na internetu zveřejnili záběry, na nichž maskovaný muž střílí Turka do hlavy. Když už zajatec leží na zemi v kaluži krve, další ranou ho ještě "doráží".

Na sérii snímků a videu klečí zajatec se zavázanýma očima před skupinou ozbrojených maskovaných mužů.

Nejprve v turečtině potvrdí svou identitu. Jeden z teroristů mu pak namíří zbraň na spánek a vystřelí. Turek se skácí obličejem k zemi a únosce ho ještě dvakrát střelí do hlavy. Kolem hlavy se vytváří krvavá kaluž.

Věrohodnost záběrů zatím nebylo možné ověřit. Teroristé stojí před černým transparentem se jménem skupiny Tavhíd a Džihád jordánského teroristy abú Músy Zarkávího, která v sobotu pohrozila smrtí dvou Turků.

Na nahrávce, kterou odvysílala arabská televize Al-Džazíra, teroristé varovali, že "uplatní islámské právo" a oba turecké řidiče náklaďáků setnou, pokud se jejich zaměstnavatel do 48 hodin nestáhne z Iráku.

Na sobotních záběrech ukázali pasy Turků, aby svým hrozbám dodali na věrohodnosti. Muži pracovali jako řidiči pro tureckou společnost, která zásobovala jednotky americké armády v Iráku.

Asociace tureckých dopravců (UND) po zveřejnění videa oznámila, že přestane pro Američany jezdit.

"Za současných podmínek nejsou řidiči v Iráku v bezpečí. Dokud nebude možné bezpečnost zaručit, přestáváme vozit zboží americké armádě," vysvětlil představitel UND Cahit Soysal.

Mluvčí tureckého ministerstva zahraničí zatím nebyl schopen potvrdit, jestli byl skutečně zavražděn jeden ze zajatců unesených minulý týden. V Iráku bylo zajato už více Turků, nejméně dva z nich jsou zřejmě mrtví.

Únosci napojení na Zarkávího zároveň v pondělí slíbili, že propustí somálského rukojmího. Jeho kuvajtský zaměstnavatel totiž ustoupil nátlaku a oznámil, že zastaví činnost v Iráku, uvedla Al-Džazíra. Termín propuštění nebyl stanoven.

Zarkávího radikálové unesli přes sedmdesát cizinců včetně zaměstnanců zahraničních firem působících v Iráku. Řadu z nich popravili, například amerického obchodníka Berga, korejského překladatele Sun-ila nebo bulharského řidiče Lazova.

,

Video