Diskuze

Do unie ano, řekli Maďaři

Maďaři se vyslovili pro vstup své země do Evropské unie. Ústřední volební komise v Budapešti oznámila, že po sečtení 84 procent hlasů podpořilo vstup Maďarska do EU přes dva miliony voličů. Proti vstupu hlasovalo jen 15 procent. Výsledek hlasování znamená, že maďarské referendum je platné a že bylo úspěšné.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Hunguest

15. 4. 2003 12:12
On the Hungarian referendum
Dear All, I am Hungarian, and I can only read a bit of Czech (but cannot write at all), so I'm writing this in English, if you excuse me. I browsed through these comments and maybe I can contribute a bit to this discussion. To clarify things first: I did vote on Saturday and I said YES to Hungary's entry. But this isn't the point. The point is twofold: firstly, 84 % were for it, secondly: 54 percent didn't bother to vote. The first data isn't surprising, but the second one is. How come that more than half of Hungarians were uninterested? May I remind you that more than 70 % voted in last year's parliamentary elections! It's not that we're inactive. Clearly, as several of you have pointed out, the chief reason is the campaign financed by the government. Our good old comrades did exactly what you could expect: they treated the populace just like in the "good old days": they told them how to vote. It seems they still cannot manage things in a democratic way. The whole stupid campaign was about praising the EU, using slogans like "I can open a patisserie in Paris if we join the EU". Now, you CAN open a patisserie or pub or whatever in France NOW if you have the cash; on the other hand, whoever wants to do that anyway? People aren't interested in such unearthly things! The government spent more than 2 billion forints (approx. 257.000.000 CZK) on a campaign which didn't inform us at all and didn't even want to do so. In Finland in 1994, for instance, the same amount was given to the "FOR" and the "AGAINST" propaganda, and they actually conducted debates. That's the way you do it in a democratic state: present arguments, then the citizen goes to the polls and decides for himself. Not for comrade Medgyessy and Kovács, apparently: they tell us to vote YES, THEN find out what we voted for. Funny, isn't it? I guess those who didn't vote did so because they were not even convinced that this is IMPORTANT. "Is the EU about opening patisseries in the West? What do I care, then?" Well, I think this turnout (46 %) is ridiculous and sad at the same time. From what I've read here, it seems it isn't much better in your country. Let's hope your government (and that of Slovakia and Poland) will draw the aprropriate conclusions from Hungary's experience... Anyway, I'd be certainly much happier to be in the EU together with the Czech Republic than without it!
0 0
možnosti

Ales

15. 4. 2003 12:54
Re: On the Hungarian referendum
I think that will be better renew Austro-Hungarian than become memeber of EU together with Czech, Poland, Austria, Slovakia, Slovenia and Croatia. It will be very good alternative.
0 0
možnosti

euroskeptik

14. 4. 2003 14:00
skutecne chteji madari do EU
Toto slavne vitezstvi, pokud se na nej podivame blize je spise porazkou. Z 8 000 000lidi bylo pro vstup do EU necelych 3 400 000. Neni to smesna fraska. Na to, ze jim jejich vlada[jako u nas] masiroval mozky dva roky a cpala miliony do propagacnich kampani je to smesny vysledek.
0 0
možnosti

Ales

15. 4. 2003 13:20
Re: skutecne chteji madari do EU
Jo, jo. Je mi lito co se jim stalo. No zda se, ze Madarsko muze zachranit uz snad jen admiral Horthy a nebo Habsburkove. Ale vzhledem k tomu, ze uz je Horthy jaksi dost dlouho mrtev zbyvaji ty Habsburkove ....
0 0
možnosti

nnnnn

14. 4. 2003 8:17
Jak to dopadne u nás????
Maďarští vyjednavači vyjednali nesporně lepší podmínky pro vstup než naši. Uvidíme jak referendum dopadne u nás.Zatím celá kampaň, kterou nás masíruje nynější vedení je vedena v "geblsovském" stylu nic nevysvětluje, jen tlačí obyčejného občana k tomu, aby jako tupé "hovádko" řekl své ano. Zatím však mohu konstatovat, že řadu občanů tato kampaň-kde je masírují hlavně známé osobnosti především herci atd.-je znechucuje. Mají ještě v dobré paměti, jak je právě herci a známé osobnosti ze "světa múz" masírovali v privatizačních kampaních, kde vše dopadlo tak jak dopadlo-v převážné většině pro obyčejné občany nevýhodně. A kde se potom herci bránili, že je nelákali z vlastního přesvědčení, ale proto, že za to dostali "tučně zaplaceno".Zřejmě zase dostali "tučné prebendy" za to, že masírují prosté občany-vládní představitelé by si ale měli uvědomit, že to dnes (po neblahých zkušenostech) není vhodná skupina k přesvědčování prostých občanů. Aby právě naopak skutečnost, že v této kampani se opět angažují herci nepůsobila opačně!!!!!!!
0 0
možnosti

Ales

14. 4. 2003 11:17
Re: Jak to dopadne u nás????
V zasade souhlasim, ale s tim rozdilem, ze kuponovou privatizaci si lidi podelali vlastnim rpicinenim. Skocili na sliby podvodniku jako Kozeny a spol ktere byli uz od sameho zacatku na prvni pohled nesmyslne a pak okrouhlai. My jsme si investovali bez fondu sami za sebe a s vyjimkou IPB kde za to spise nese zodpovednost stat (sam Pilip tvrdi, ze vedeli uz tenkrat ze Nomura chce IPB jen kvuli pivovarum, tak jim to nemeli prodavat) a docela mne steve, ze z odskodneho co pozaduj po Nomure nedostaneme jako akcionari jejihz akcie IPG zrusil stat od statu ani korunu. Kdyby do toho nevlezli ty fondy bylo by to mnohem lepsi protoze by se zucastnilo daleko mene ledi a majetek by se delil mezi mensi skupinu, nakze bychom v akciich meli dnes podstatne vice.
Ales s timhle souhasim, ze je to geblsovska kampan a Smudla je Gelbls jako remen ridici se heslem stokrat opakovana lez je pravdou. Navic to jejich presvedcovani pusobi hloupym dojmem, alespon na mne.
0 0
možnosti

Eduardo

13. 4. 2003 21:49
Dobře, že nezáleží na počtu hlasujících
V posledních komunálních (45 %), senátních (24 % v 1. kole, 32 % ve 2. kole) i krajských (33 %) volbách nepřesáhla účast 50 %. V poslaneckých volbách to má také stále sestupnou tendenci (naposledy 58 %), je jen otázkou času, kdy účast rovněž klesne pod polovinu.
Není možné se ohlížet na ty, co hlasovat nechodí, protože by to přivodilo kolaps státu. Kdybychom tvrdili, že složení výše uvedených zastupitelských orgánů nebude platné, dokud se nedostaví 50 % voličů, tak nemáme žádné starosty, hejtmany, radní, senátory a za čas ani poslance.
V životě platí, že prosadit se mohou pouze ti, co vyvíjejí nějakou aktivní činnost. Je dobře, že osud národa není v rukou lenochů a apatických a lhostejných blbců, kteří, když o něco jde, tak dřepí doma. Kdo nejde k volbám či referendu, tak se sám dobrovolně vyřazuje procesu spolurozhodovat. Jeho chyba. Pokud někdo odpor k EU vyjadřuje tím, že nejde k referendu, tak je to blbec, a je potom dobře, že se takový vůl sám zbavuje svého práva.
Rozhodují ti, kteří rozhodovat chtějí. Pokud se někdo odpovědnost bojí nebo vyhýbá nebo je líný, tak je jedině dobře, že jeho (propadlý) hlas nemá žádný vliv.
0 0
možnosti

Ales

14. 4. 2003 1:37
Re: Dobře, že nezáleží na počtu hlasujících
To je vsechno sice hezke, taky nemam rad lidi co maji plnou hubu kecu jak je vsechno v haji a pritom k volbam nejdou nebo voli porad ty sama ze pry to nema cenu protoze mala strana se tam stejne nedostane, ale mezi parlamentnimi, senatnimi a komunalnimi volbami na jedne strane a referendem o vstupu na druhe je dost propastny rozdil. Ve volbach te prvni skupiny se rozhoduje o vecech ve vyhledu 4 - 6 let ktere se dejme tomu mohou potom v dalsim volebnim obdobi zmenit kdyz to nebude delat dobrotu, ale vstup do EU je rozhodnuti na desitky mozna i stovky let a jeste ke vsemu zatim nikdo nevysvetlil jak se z ni da vystoupit. Vysvetleni Svobody ze do EU vstupujeme proto abychom v ni byli a nikoliv abychom z ni vystupovali mne neprijde za dostatecne.
Plno lidi se ma problemy s predstavivosti ve trirozmerenem prostoru, natoz pak ve ctyrrozmernem kde tim ctvrtym rozmerem je cas. A prave to, ze zde plyne cas si totiz nekteri neuvedomuji. Zkracene receno zapominaji, ze to co plati dnes nemusi platit za nekolik let. Jestlize se nam EU libi dnes nemusi totez platit za par let. Obvzvlast kdyz nasi vladni politici ke vsemu pristupuji tak, ze neni potreba mit nic zakotvene smluvne a zakonne protoze pry nikdo nema politicke cile dosahnout nejake zmeny ktera by se nam nelibila, nebo dokonce nas ohrozovala. Zrovna dnes sodruh Spidla prohalsil, ze neni treba mit obavy ze by po vstupu do EU doslo k nejakym majetkovym zmenam v pohranici (mluvi se zamozrejme o sudetskem problemu) protoze pry zadne politicke subjekty o nic takoveho v EU neusiluji a neni to nikoho policickym cilem. To je sice hezke, ale kde je psano, ze k tomu v budoucnu nedojde kdyz neni nic pravne zakotveno. Veci se proste s casem meni a co neni zaruceno pravne neni zaruceno vubec.
A prave z takovych duvodu povazuju proste za hazard a hrani si s ohnem ze strany politiku kdyz muze o takhe vaznych vecech ovlivnujicich vse do daleke budoucnosti rozhodnout jen tak malo lidi. Myslim si, ze kdyby hrozila napr. u nas neplatnost referenda z duvodu slabe ucasti volicu tak by politici tak lehkovazny pristup uz nemeli. Pravdepodobne by se snazili dojednat daleko lepsi podminky, smlouva o pristoupeni k EU by byla ve zkracene podobe vcas vsem k nahlednuti a kampan by byla vedena daleko rozumnejsim zpusobem aby skutecne vysvetlovala a ne jen vnucovala ANO.
Pak je ale mozne, ze by se vstup nekonal protoze by se nadpolovicni vetsina zucastnenich vyjadrila proti a toho se politici boji jako cert krize. Takhle je to pro ne jednodussi a velmi politicky lacinne, nikoho nemusi nijak zvlast presvedcovat aby se zucastnil hlasovani at uz bude hlasovat ano nebo ne a prosadi si sve cile.
Takovahle situace je proste sud se strelnym prachem. Jen vybuchnout, a pak nam vsem bude pekne horko .....
0 0
možnosti

josefhav

13. 4. 2003 13:24
jojo, a co u nas
jak dopadne referendum o vstupu do unie u nas? ucast bude podle mne nizka, tak tech 45% opravnenych volicu, z nichz pro vstup bude 65-70% - z cehoz vyplava podobny vysledek jako v Mad. takze nic moc
0 0
možnosti

Ales

12. 4. 2003 17:15
Zase blabol
Eurofanatici si snad mysli, ze jsem vsichni uplne hloupi nebo co. Cituji:
"Ti, co předpokládají a doufají, že referendum nedopadne jasně pro vstup do EU, budou zklamáni," řekl MF DNES o dnešním hlasování maďarský ministr zahraničí László Kovács.
A výsledky posledních průzkumů veřejného mínění mu dávají za pravdu. K referendu by mělo podle odhadů přijít 60 až 70 procent voličů a předpokládá se, že z nich bude možná až 80 procent hlasovat pro členství v unii.
Takze, pokud tedy prijde 60% -- 70% a z nich bude mozna az (mozna se do zitraka naucim letat, ale jen mozna .... ) 80% hlasovat pro vstup znamena to, ze mozna 48% -- 56% ze vsech opravnenych volicu bude hlasovat pro. Pricemz 12% -- 14% bude hlasovat proti a 30% -- 40% se hlasovani zdrzi (nepeijde k volbam). To zvlast nijak presevedcivy vysledek tedy neni, a musim rici, ze si soudruh Kovacs stejne jako u nas soudruh Spidla hraje s ohnem. Az totiz oneh 30% -- 40% co jim je to momantalne jedno zjisti jak to v EU vypada (buzerace ruznymi direktivami, diktat zahranicni politiky, zvysovani dani, realny socialismus atd.) tak se nejspise prida k tem 12% -- 14% co jsou proti a zrejme i nadale budou proti, nehlede ze z tech mozna 48% -- 56% se cast potom co zjisti ze naleteli na demagogickou kampan informujici nikoliv o EU, ale ze maji hlasovat ANO, protoze uvidi jak to vse v realu "dobre" funguje prikloni taky k odpurcum, bude zde vetsinova prevaha tech co chteji z EU vystoupit (coz jaksi nepujde), a zaroven tech, co se budou velmi na soudruhy jako je Kovacs (nebo u nas Spidla) zlobit. To potom mozna i pujde soudruhum o kejhak.
0 0
možnosti

P.S.

13. 4. 2003 13:59
Re: Zase blabol
Však taky podle současných výsledků v Maďarsku hlasovalo pro vstup jen 37% oprávněných voličů.
0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....