Bill a Hillary Clintonovi

Bill a Hillary Clintonovi | foto: MF DNES

Clintonovi si zahráli v klipu podle scény ze seriálu

  • 5
Manželé Bill a Hillary Clintonovi, jinak bývalý americký prezident a kandidátka na příští hlavu státu, si zahráli ve videoklipu. Parodovali závěrečnou scénu z populárního amerického seriálu Sopranovi, který skončil před týdnem. Klip má Hillary přilákat voliče a získat peníze na volební kampaň.

Stejně jako v posledním díle seriálu usedá hlava rodiny, v tomto případě senátorka Clintonová, ke stolu v restauraci, vybírá z hudebního automatu na stole píseň a vyhlíží ke dveřím.

Přichází herec ve vedlejší roli Bill Clinton a začíná rozhovor. Dotknou se v něm písničky, volební kampaně i dcery Chlesea, která v klipu ovšem nevystupuje.

"Tohle jsem objednala," ukazuje Hillary Billovi košíček s nakrájenou mrkví. "Žádná smažená cibule?" ptá se smutně exprezident a chroupá mrkev. V seriálu jsou na stole samozřejmě cibulové kroužky, ale po srdeční příhodě a operaci musí exprezident jíst zdravě. "Dávám na tebe pozor," vysvětluje ve scénce manželka.

Klip byl natočen k uvedení vítězné písně pro volební kampaň senátorky Clintonové. Soutěž přilákala na její internetovou stránku prý přes milion návštěvníků, z nichž 200 tisíc hlasovalo.

"Tak která vyhrála?" ptá se Bill Clinton. "Každý v Americe chce vědět, jak to skončí." A Hillary na to: "Připraven?" Do hudebního automatu vhodí čtvrťák - a místo hudby se na obrazovce objeví oznámení, že vítěze najdou diváci na kandidátčině webové stránce. Spolu s tím si přečtou výzvu, aby přispěli na její volební kampaň.

Od úterý, kdy byl klip zveřejněn, už vešlo ve známost, že vyhrála skladba You & I v podání kanadské zpěvačky Céline Dionové.

Skvělý nápad, míní odborníci
Internetoví odborníci soudí, že Clintonovi měli výborný nápad. "Jen zřídka vidíte kandidátem sponzorované video, které vás přinutí posadit se a nahlas se smát," ocenil klip viceprezident pro internetovou reklamu společnosti MSHC Partners Michael Bassik.

Soutěž k výběru písně a scénka upozorňují podle znalců na rostoucí význam internetu jako nástroje pro volební kampaň. Pomáhá to k těsnějšímu spojení s voliči a zároveň za minimální náklady láká k příspěvkům do volební pokladny.

,

Video