Členka irácké vlády atentát nepřežila

  • 26
Zástupkyně irácké vládní rady Akila Hášimíová zemřela. Bojovala o život od sobotního atentátu. Útočníci ji postřelili do břicha poblíž jejího domu v Bagdádu, když pálili na její konvoj. Hášimíová měla být členkou delegace na zasedání OSN.

"Jménem koaliční civilní správy a všech jejích členů vyjadřuji hlubokou soustrast celé její rodině, vládní radě a iráckému lidu," prohlásil šéf civilní správy v Iráku, Američan Paul Bremer.

K incidentu došlo v sobotu poté, co šest maskovaných mužů začalo z automobilů střílet na konvoj političky. Hášimíová byla napadena kolem 7:30 hodin místního času pouhé dva bloky od svého domu.

Po operaci v bagdádské nemocnici ji ošetřovali vojenští lékaři USA na americkém velitelství, zřízeném v bagdádském Republikánském paláci Saddáma Husajna.

Byli postřeleni také tři z jejích osobních strážců, přičemž jeden z nich je v kritickém stavu. Podle CNN byl jedním ze zraněných bratr Hášimíové.

Celou oblast neprodyšně uzavřeli iráčtí policisté a agenti amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI).

Hášimiová byla podle ČTK svobodná čtyřicátnice a jako poradkyně bývalého vicepremiéra Tárika Azíze cestovala často do ciziny jako představitelka vlády Saddáma Husajna.

Na ministerstvu zahraničí řídila program zvaný ropa za potraviny, v jehož rámci Irák prodával pod dohledem OSN ropu a přednostně za výtěžek nakupoval potraviny pro obyvatelstvo.

Někteří Iráčané kritizují civilní správu za spolupráci s americkým vedením v zemi a Hášimíová není první obětí z řad představitelů prozatímní vlády.

Hlava šíitské strany, která je v civilní správě také zastoupena, ajatolláh Muhammad Bakr Hakím byl zavražděn minulý měsíc při pumovém útoku ve svatém městě Nadžafu.

Americký voják v Bagdádu hlídá nemocnici, kde ležela postřelená členka irácké vlády Akila Hášimíová. (20. září 2003)

Akila Hášimíová na archivním snímku. Členka irácké vlády podlehla v nemocnici zraněním ze sobotního atentátu. (25. září 2003)

,

Video