Poprvé po osmi letech od příchodu samce Kashky zaznamenali chovatelé ve zlínské...

Poprvé po osmi letech od příchodu samce Kashky zaznamenali chovatelé ve zlínské zoo první skutečné páření u nosorožců. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Během lockdownu přineslo do zlínské zoo radost páření nosorožců

  • 5
Poprvé po osmi letech zaznamenali chovatelé zlínské zoologické zahrady v Lešné páření nosorožců. Přestože samec Kashka, který sdílí výběh se dvěma samicemi, už v minulosti několik pokusů o sblížení učinil, teprve nyní se mu to skutečně podařilo.

„Moc bychom si přáli, abychom za šestnáct měsíců, tak dlouho trvá březost u nosorožců, mohli slavit stejný úspěch jako američtí kolegové,“ řekl ředitel zahrady Roman Horský.

Jen o chvíli dřív totiž dostal zprávu o narození mláděte nosorožce dvourohého od kolegů ze zoo v americkém Kansasu.

„Život je plný krásných náhod. Mládě pro ně bylo překvapení, protože samice nevykazovala žádné známky březosti,“ doplnil Horský.

Nosorožci tuponosí, kterým se také říká bílí, se ve zlínské zoo objevili poprvé už v roce 1979. „Joe a Zuzana byla naprosto ikonická zvířata. Prožili u nás dlouhý život, bohužel však bez potomků,“ popsal ředitel.

V roce 2006 zoo získala dvě samice Zantu a Nayu, v roce 2012 pak přibyl také samec Kashka.

Obě samice jsou geneticky velmi cenné, dosud totiž neměly mláďata a jejich linie proto není v chovu nosorožců vůbec zastoupena. Do samce Kashky tak odborníci vkládají velké naděje.

Zoo Zlín je od 18. prosince uzavřena pro veřejnost stejně jako všechna podobná zařízení v zemi, omezení nařídila vláda kvůli epidemii koronaviru. Život se v zoologických zahradách samozřejmě nezastavil, kvůli výpadku tržeb se ale ocitají na prahu krize.

Jejich provoz totiž s výjimkou pokladen musí fungovat ve stejném režimu, jako kdyby byla zoo otevřená.

„Na rozdíl od divadel nebo jiných příspěvkových organizací nemůžeme vše uzavřít a nechat zaměstnance doma. Abychom však mohli žádat stát o finanční kompenzace, museli bychom přesně tuto podmínku naplnit, lidé by museli zůstat doma,“ vysvětlil Horský.

Práce chovatelů se však i nadále točí kolem krmení a péče o zvířata a to není možné přerušit. „Zoologické zahrady jsou tak skutečně v patové situaci,“ dodal.