Kerala je kousek Indie uvnitř zlínské zoo. Lidem ukáže i medvědí brloh

  • 2
Zlínská zoo otevřela prostor věnovaný asijské fauně. Nová expozice se jmenuje Kerala a vznikla proměnou původní asijské voliéry a rozšířením výběhu medvědů pyskatých. Název dostala podle státu v jižní Indii, který patří mezi přírodní perly Indie a celého Orientu.

Slavnostního otevření se o uplynulém víkendu účastnil i velvyslanec Indické republiky v ČR Hemant Harishchandra Kotalwar. Procházel se po nově otevřeném pavilonu Kerala ve zlínské zoologické zahradě a uznale kýval hlavou. „Opravdu tady mám pocit, že jsem v Indii, je to něco neuvěřitelného,“ chválil.

Kerala, jak se nová expozice jmenuje, dostala název podle státu v jižní Indii. „Jedná se o oblast s velkou biodiverzitou a útočiště chráněných druhů,“ vysvětlil ředitel zlínské zoo Roman Horský.

„Nejde o první spojení mezi Zlínem a Indií. Tomáš Baťa před sto lety založil indické město Batanagar, které se nachází na východě země. A teď máme nové propojení skrz Keralu,“ dodal velvyslanec Kotalwar, podle něhož se spolupráce mezi Indií a Českem prohlubuje.

„Jsme dlouhodobě v kontaktu s indickou ambasádou v Česku i naší ambasádou v Indii. Pomáhají nám s byrokracií spojenou s převozem zvířat,“ potvrdil Horský.

Kerala obsahuje velkou voliéru, která bude domovem pro zástupce mokřadních druhů asijských ptáků jako marabu, nesyty, pelikány či pižmovky. Uprostřed ní se nachází jezírko s ostrůvky zeleně. „Návštěvníkům zde brzy představíme i zástupce asijských papoušků, které budeme chovat poprvé v historii zoo,“ naznačil Horský.

Boj o potravu. Supi ve Zlíně se prohánějí po nejdelší voliéře v Česku

Nachází se zde také nový odpočinkový brloh medvědů pyskatých. „Je propojen se stávajícím výběhem a umožní uvidět medvědy i během zimního období,“ zmínil ředitel. Nechybí ani vyhlídka pro návštěvníky s pohledem do voliéry a umělecké prvky jako socha boha Ganéši, chrliče v podobě draků, vyřezávané dřevěné vstupní dveře a portály, obložení z lateritu nebo indická hudba.

„Chtěli jsme návštěvníkům dopřát pocit, že se skutečně ocitli v Indii, že vstupují do indického chrámu a z bezprostřední blízkosti pozorují místní zvířata,“ vysvětlil Horský pojetí Keraly.

Mimochodem, zajímavou připomínku měl při prohlídce pavilonu indický velvyslanec. „Sám si všiml, že jedna část použité keramiky není z Keraly, ale z Džajpuru, města ležícího v severní Indii. Překvapil mě, že má tak podrobné znalosti,“ ocenil Horský.

Nové zařízení pro lvy? Za rok

Pro zlínskou zoologickou zahradu je zpřístupnění Keraly završením dalšího úspěšného roku, v němž si připomíná výročí 75 let.

V srpnu otevřela novou voliéru nazvanou Gora Ark, jež je určená pro dvě desítky supů a dalších afrických ptáků. Na délku měří 80 metrů a lidé zde z bezprostřední blízkosti zažijí krmení supů podobné tomu ve volné přírodě.

Minulý týden do Zlína z Maďarska dorazil samec slona afrického jménem Jack. Zoologická zahrada, která slony africké chová jako jedna ze dvou v zemi, tak může konečně začít etapu přirozeného rozmnožování slonů.

Nový samec už vládne slonům ve zlínské zoo, chovatelé věří v odchov mláďat

Na příští rok pak zahrada chystá přelomovou novinku. Bude jí nové zařízení pro lvy, na které se finančně složí zoo, město Zlín jako její zřizovatel, kraj a poprvé i stát.

„Zařízení je totiž koncipováno jako záchranná stanice. Lvi bývají chováni také v privátním sektoru, a kdyby se tam objevily nějaké problémy, šlo by je sem umístit. Zoologické zahrady na to kapacity nemají,“ popsal Horský.

Začít chtějí na přelomu roku a hotovo by mohlo být v nadcházející sezoně. „Velkým benefitem je, že se tím otevře nový pohled na sousední slony. Ti jsou dnes dobře vidět jen ve spodní části, a když se zdržují nahoře, lidé je spatří pouze zdálky,“ podotkl.

Součástí chystaného lvího pavilonu bude nová cesta vedoucí až do vrchní části Karibuni, což je největší projekt v historii zoo věnující se oblasti střední a západní Afriky. Teď jej čeká další krok v jeho dlouhodobém rozvoji.

„Prodlouží se tak vycházková cesta v zoo a návštěvníci budou mít odsud možnost podívat se na slony zblízka,“ řekl Horský. „Sice toho budou muset více nachodit, ale věřím, že to není na škodu,“ usmál se.