Vlastníci domů a bytů ve Zlíně zaplatí od roku 2024 za daň z nemovitosti více peněz. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Stovky až tisíce navíc. Lidem ve Zlínském kraji zdraží voda, teplo i odpady

  • 0
Obyvatelům Zlínského kraje se v příštím roce zvýší životní náklady. Rodina zaplatí v průměru o vyšší stokoruny navíc oproti letošku. Ve většině větších měst si lidé připlatí za teplo, dražší bude i voda, poplatek za svoz odpadu, některé radnice rozhodly také o navýšení daně z nemovitosti či jízdného v hromadné dopravě.

Na všech místech v kraji stoupne cena vody. Nejdražší bude na Zlínsku, naopak nejméně zaplatí lidé na Kroměřížsku.

„I když k určitému nárůstu cen dochází, stále platí, že tyto náklady zůstávají pro domácnosti na přiměřené výši a neměly by mít výrazný dopad do jejich rozpočtů,“ ujistil předseda představenstva VaK Zlín Boris Popesko.

Obyvatelé Zlína a okolí zaplatí za tisíc litrů odebrané pitné vody a odvedení stejného množství odpadní vody 129,82 koruny včetně DPH, což je o zhruba 13 korun více než letos. V Uherském Hradišti se cena zvedá o více než sedm korun na konečných 112 korun za kubík, ve Vsetíně je zvýšení podobné a nová cena je 111,33 za metr krychlový, v Kroměříži jde o zdražení o necelých pět korun na 110,99.

„Oproti změně z roku 2022 na rok 2023, kdy cena vzrostla téměř o 14 korun, považuji toto zvýšení za mírné,“ vysvětlil kroměřížský starosta Tomáš Opatrný.

Do ceny vodného a stočného se promítá také vyšší daň z přidané hodnoty, která v příštím roce stoupne z deseti na dvanáct procent. Vodárny do ní rozpouští také náklady na obnovu majetku nebo zvýšení ceny povrchové vody.

Vsetínská teplárna zlevňuje jako jediná

Letos platily rodiny ve Vsetíně za teplo 1 341 korun za gigajoule (GJ), od příštího roku cena klesne o 44 korun. Je to jediné snížení nákladů na teplo v kraji.

„Bohužel, výše regulované složky ceny, která se vztahuje k zemnímu plynu a elektřině vydané Energetickým regulačním úřadem na rok 2024, nám neumožní snížit cenu tepla více,“ naznačil předseda představenstva společnosti Zásobování teplem Vsetín Michal Chmela.

Ten je také jednatelem teplárny CTZ v Uherském Hradišti. Tam se naopak cena zvýší z dosavadních 796,40 koruny na 893,76 za GJ včetně zvýšené dvanáctiprocentní daně. Běžná domácnost tak v tomto městě zaplatí o zhruba 150 korun za měsíc více.

Ať máme na chodníky. Města v kraji hromadně zvedají daň z nemovitosti

Kvůli ceně tepla sáhne hlouběji do kapsy také více než 16 tisíc domácností, které zásobuje teplem městská společnost Teplo Zlín. Náklady na tuto položku se zvýší asi o dvacet procent. Odběratelé zaplatí v nižší ceně 1 102,66 korun za GJ a ve vyšší 1 162,60 korun včetně DPH.

„Jasně si uvědomujeme, že nové ceny představují nepříjemný zásah do rozpočtů našich občanů, vždyť služeb centrálního zásobování ve Zlíně využívá bezmála polovina obyvatel,“ uvedl náměstek primátora pro oblast ekonomiky a financí Miroslav Chalánek.

Domácnosti připojené na Teplárnu Otrokovice, kterých je přes devět tisíc, budou od Nového roku platit za teplo a teplou vodu v průměru 1 700 korun za měsíc, což je o 300 korun více než dosud. Obvyklá roční spotřeba tepla se pohybuje kolem 19 GJ, cena za jeden GJ bude v příštím roce 1 074 korun.

„V našem zájmu je udržet ceny na přijatelné úrovni a děláme vše, aby negativní dopady změn na trhu s energiemi byly pro naše zákazníky co nejmenší,“ poukázal předseda představenstva Tepláren Otrokovice Petr Jeník. „Do konečné ceny se ovšem promítla řada věcí, které ovlivnit nemůžeme.“

Poplatek za odpad v Hradišti zdvojnásobí

Obyvatelé Vsetína, Uherského Hradiště i Kroměříže musejí počítat také s vyššími poplatky za svoz komunálního odpadu. Na stejné výši, tedy 900 korun v základní sazbě, zůstávají jen ve Zlíně.

Dvojnásobně vyšší částka začne v příštím roce platit v Uherském Hradišti a změní se z 500 korun na jeden tisíc.

„Poplatek nebyl upravovaný od roku 2010, přestože neustále rostou náklady spojené s provozem systému,“ vyjádřila se místostarostka Marcela Čechová.

Náklady na komunální odpad jsou zde 22,5 milionu korun, u separovaného 4,3 miliony. Příjem od obyvatel je ve výši 8,2 milionu. Od příštího roku se sice zdvojnásobí, ale i tak bude město doplácet 10,5 milionu korun.

Teplo v českých domácnostech podraží až o třetinu. Přehled: o kolik víc zaplatíte

„Je zároveň zapotřebí se připravit na rok 2030, kdy skončí skládkování odpadu a logicky tím vzrostou náklady na likvidaci. Poplatek proto není konečný,“ upozornil starosta Stanislav Blaha.

Na 840 korun se zvyšuje základní sazba za komunální odpad v Kroměříži, což znamená, že si lidé připlatí 348 korun. I tady radnice poukázala na to, že poplatek se neměnil od roku 2004. Město v současné době doplácí 33 milionů, v příštím roce to bude 25 milionů korun.

Zvýšení ceny za odpad se dotkne i obyvatel Vsetína, kde budou nově platit 720 korun, to je o 120 korun více než letos. V předcházejícím roce se tam náklady na zpracování komunálního odpadu pohybovaly kolem 38 milionů a částka od občanů byla kolem 15 milionů. Zvýšení přinese do městského rozpočtu další tři miliony.

Za třípokojový byt zhruba o dva tisíce víc

Už v polovině roku rozhodli zastupitelé Zlína o změně koeficientu pro výpočet daně z nemovitosti. Ta spočívá ve sjednocení koeficientu na 3,5 a také v zavedení místního koeficientu. V případě třípokojového bytu představuje toto navýšení částku kolem dvou tisíc korun.

Vyšší příjmy z daně z nemovitostí očekávají i v Uherském Hradišti, kde také mění místní koeficienty. Ve Vsetíně zastupitelé zvýšili místní koeficient na hodnotu pět na území, kde působí velké obchodní řetězce. Také navýšili sazbu daně podle počtu obyvatel.

Drahý život ve Zlíně. Daň z nemovitosti vyroste o víc než 100 procent

Co se týče cestování, ve Zlíně a Otrokovicích a také v Uherském Hradišti už se jízdné ve veřejné dopravě změnilo letos.

Naopak v Kroměříži pocítí lidé zdražení až v příštím roce. Většina lístků na jednotlivé jízdy bude dražší o dvě koruny, mění se i ceny časových jízdenek. Senioři nad 70 let si budou moci koupit celoroční kartu za 200 korun. Ve Vsetíně se jízdné v městské dopravě nemění.