Radnice neplánuje se zámkem žádnou obrovskou přestavbu. Chce jít konzervativní...

Radnice neplánuje se zámkem žádnou obrovskou přestavbu. Chce jít konzervativní cestou oprav. | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Zlín převezme zámek, chce z něj živý prostor, plánuje i obřadní síň

  • 3
Zlín opět převezme většinu prostor zámku od obecně prospěšné společnosti, která si jej v posledních letech pronajímala. Plánované opravy budovy by mohly být hotové do roku 2022, kdy si město připomene 700 let od první písemné zmínky.

Nejstarší budovu ve Zlíně s číslem popisným 1 čekají dlouho diskutované rekonstrukce a opravy. Proměna zámku nebude tak výrazná, jak navrhoval před lety architekt Pavel Míček, přesto by tuto památku měla posunout blíž k návštěvníkům.

„V současné době je to uživatelsky problematický prostor a to chceme změnit. Nebudeme dělat žádnou násilnou rychlou revoluci ani obrovskou přestavbu. Půjdeme konzervativní cestou oprav, jejichž cílem je změnit zámek na funkční prostor, který bude vybízet k tomu, aby v něm lidé trávili čas. Ideálně, aby v něm bylo živo po celý týden a v různých časech,“ shrnul náměstek primátora Pavel Brada.

Radní by měli v nejbližší době schválit dodatek smlouvy s obecně prospěšnou společností Zlínský zámek. Ta měla budovu ve zvýhodněném pronájmu od roku 2012.

Část místností ve druhém patře proměnila na výstavní Galerii Václava Chada, kavárnu s restaurací pronajala zájemci, část prostor také poskytla na různé pohybové aktivity a vytvořila zázemí pro maminky s malými dětmi vedle kavárny i sídlo zlínského Kreativního klastru.

Teď si zřejmě ponechá jen galerii a prostor pro vedení o. p. s. Přesné podmínky nového provozu budou jasné až po podepsání smlouvy.

„Za tu dobu jsme rekonstruovali přízemí, podlahy v prvním patře, výstavní sály včetně velkého sálu, kde byla například expozice projektu Orbis Pictus Play,“ poukázal ředitel o. p. s. Čestmír Vančura.

Společnost také částečně opravila zastaralou elektroinstalaci a vyčistila půdní prostory. Celkové náklady za provoz a opravy se za celou dobu podle něj pohybují kolem 10 milionů korun. Roční náklady dosahují k 1,5 milionu.

„Zámek je na energie velmi nákladný. Když jsme sem přišli, roční náklady jen na topení byly 1,5 milionu korun. Dokázali jsme to snížit na méně než polovinu, ale i tak jsou náklady na energie extrémní,“ upozornil Vančura.

I proto se chce město pustit do oprav, aby se provoz zjednodušil.

„Finanční náročnost na rekonstrukci je enormní, proto město zámek vezme na sebe a postupně budeme opravovat,“ vysvětlil primátor Jiří Korec.

Stihnou úpravy před výročím města?

Podle kvalifikovaného odhadu, který už má radnice k dispozici, se náklady budou pohybovat v řádu desítek milionů korun.

V první fázi přijde na řadu výměna oken za historické repliky, která by se měla uskutečnit během následujících dvou let. Na tu už pracovníci radnice zpracovávají projekt, zastupitelé vyčlenění části peněz z rozpočtu na příští rok a město chce využít dotace. V plánu je i oprava rozvodů elektroinstalace a topení nebo oprava podlah.

S proměnou by měl pomoci i architekt. Například Pavel Míček, jenž se celým prostorem zámku zabýval už před lety, zná jeho technický stav a má o něm množství informací.

Zároveň chce město navázat na úpravy, které v budově udělala o. p. s., a pokračovat v jednotném stylu. Pokud se radnice s Míčkem nedohodne, osloví respektované architekty ze Zlína.

„Klíčové je, co se zámkem dál, co bychom tam chtěli mít a proč,“ naznačil Vančura, který je také opozičním zastupitelem města.

Vedení Zlína by například chtělo na zámku vytvořit obřadní síň ve druhém podlaží. Fungovala by například pro vyhlašování ocenění, koncerty a další kulturní akce.

„Pokud to rada podpoří, ve třetím podlaží uvažujeme o kanceláři pro nového architekta města a další pracovníky. V dalších místnostech by kancelář mohla pořádat výstavy, semináře o architektuře, diskuse o změnách územního plánu a podobně,“ naznačil Brada.

Opravu budou potřebovat i půdní prostory, kde by v dalších etapách vzniklo Muzeum města Zlína, například s expozicí o odkazu Tomáše a Jana Baťových nebo o historii města.

Podstatná pro fungování zámku je také kavárna a restaurace včetně sklepních prostor. Výsledkem jejich proměny by měla být například vhodněji umístěná kuchyně. Radnice rovněž bude hledat nového provozovatele, od něhož ale bude vyžadovat profesionalitu a zkušenosti s provozem gastronomických služeb.

Brada věří, že v roce 2022, kdy si Zlín bude připomínat významné výročí 700 let od první písemné zmínky, budou opravy z větší části hotové.

„Nejsem si úplně jistý, že to je reálné. Spíš to bude na delší výhled,“ doplnil Korec.