Pavel Sousedík čelí u zlínského soudu obžalobě z vědomého šíření viru HIV.

Pavel Sousedík čelí u zlínského soudu obžalobě z vědomého šíření viru HIV. | foto: Dalibor Glück, ČTK

Vrchní soud muži z Vizovic zrušil osmiletý trest za šíření viru HIV

  • 10
Případ vědomého šíření viru HIV bude znovu projednávat krajský soud ve Zlíně. Vrchní soud v Olomouci zrušil osmiletý trest pro Pavla Sousedíka. Důvody soudkyně nechtěla komentovat, spis totiž zatím neobdrželi všichni účastníci.

O verdiktu Vrchního soudu informovala Česká televize.

Pavel Sousedík z Vizovic podle státního zástupce Lea Foltýna nakazil v červnu 2013 ve svém bydlišti při nechráněném sexuálním styku svého čtyřiatřicetiletého partnera. V říjnu 2014 pak měl nechráněný pohlavní styk s pětačtyřicetiletým mužem v hotelu v Brně.

Druhý z mužů nebyl podle obžaloby nakažen jen shodou šťastných náhod, což nezáleželo na vůli obžalovaného. Sousedíkovi za těžké ublížení na zdraví a šíření nakažlivé lidské nemoci hrozilo dvanáctileté vězení.

Obžalovaný už se v minulosti několikrát léčil se syfilidou, nakazil se i hepatitidou B a C. Že je HIV pozitivní, ví Sousedík od roku 2005. Od té doby jej lékaři několikrát poučili o tom, jak se má chovat, aby se od něj virem nenakazil nikdo další.

U krajského soudu řekl, že se HIV nakazil, když poskytoval první pomoc při dopravní nehodě. Vinu na nakažení mladšího z poškozených odmítl, tvrdí, že s ním žádný sex neměl.

Nechráněný pohlavní styk s druhým z mužů přiznal s tím, že ho o své nemoci informoval. Rozsudek krajského soudu označil Sousedík za zaujatý a na místě se odvolal.

Předsedkyně senátu zlínského soudu Iveta Šperlichová při zdůvodnění osmiletého trestu uvedla, že o Sousedíkově vině neměla pochybnosti.

„Obžalovaný se snaží stavět do lepšího světla, než je. Jeho chování bylo nezodpovědné a sobecké. Jednoho z poškozených nakazil s plným vědomím smrtelnou nemocí, u druhého šlo jen o šťastnou shodu náhod, že k nákaze nedošlo,“ podotkla Šperlichová (více o rozsudku zde).

Státní zástupce tehdy s trestem souhlasil. „Trest odpovídá způsobu života pana obžalovaného. Své sexuální partnery o HIV neinformoval, nebo je informoval nepravdivě. Hrubě a úmyslně tak porušil zákon,“ poznamenal žalobce Foltýn.

,