Extraligoví volejbalisté Fatry Zlín trénují a hrají s míčem, který navrhli...

Extraligoví volejbalisté Fatry Zlín trénují a hrají s míčem, který navrhli vědci z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. (leden 2024) | foto: Jan Salač, MAFRAMAFRA

Nový míč pro extraligové zlínské volejbalisty vymyslely vědkyně z univerzity

  • 1
Je speciálně určený pro vrcholové mezinárodní soutěže, olympiády či mistrovství světa. Splňuje veškeré potřebné parametry, a navíc má i lepší herní vlastnosti. Extraligoví volejbalisté Fatry Zlín s ním od začátku sezony odehráli už řadu zápasů. Řeč je o novém míči nazvaném Handshake.

„Je příjemnější, dynamičtější a celkově se blíží ke světovým parametrům. Vydrží velký tlak, velké rány a hráči to neublíží. Navíc má oproti starším generacím – se kterými se například nedalo trénovat, když byly delší dobu vystavené nižším teplotám – konstantní vlastnosti a toto se mu nestává,“ přiblížil nejzkušenější hráč Zlína, Michal Čechmánek, který extraligu hraje bezmála dvacet let.

Nový míč vymysleli a navrhli výzkumníci ze zlínské univerzity, konkrétně z Centra výzkumu obouvání. Mimo mezinárodní soutěže je určený také pro kvalifikační zápasy a národní soutěže a má certifikát Mezinárodní volejbalové federace.

„Jeho název přímo koresponduje s jeho vzhledem, kde si červená a modrá pole ‚podávají ruce‘, a odkazuje na fair play ve sportu. Důmyslná konstrukce, díky které je zátěž rovnoměrně rozložená po celém povrchu míče, zajišťuje také optimální aerodynamické vlastnosti a barevné i tvarové řešení polí vytváří velmi atraktivní vizuální efekt při letu a rotaci,“ vysvětlila zlínská designérka a řešitelka projektu Zuzana Oharek Bahulová.

Zlínská univerzita vyjde vstříc klubům, otevře obor sportovní management

Míč už sériově vyrábí prostějovská firma Gala, která je jediným evropským výrobcem špičkových volejbalových míčů. Reagovala tak na požadavky hráčů, kteří chtěli zlepšit herní vlastnosti míče, i na požadavky trhu po inovaci designu. Nakonec také získala od Univerzity Tomáše Bati práva k tomuto průmyslovému vzoru.

„Sledujeme první nadšené ohlasy hráčů a zvýšení poptávky zákazníků. Myslíme, že poptávka po tomto výrobku se bude zvedat a je plánován minimálně dvacetiprocentní roční nárůst prodejů v následujících třech letech,“ poznamenala Ivana Bartoníková, ředitelka Centra transferu technologií zlínské univerzity.

Design tohoto míče už získal prestižní cenu German Innovation Award za rok 2021. Teď uspěl v soutěži Asociace inovačního podnikání České republiky a dostal Cenu Inovace roku 2023.