Město Uherské Hradiště lidem nabízí půjčky na lepší bydlení.

Město Uherské Hradiště lidem nabízí půjčky na lepší bydlení. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Hradiště plní roli banky, půjčuje lidem na opravy vlastního bydlení

  • 0
Radnice v Uherském Hradišti konkuruje bankám. Letos si do vlastního Fondu rozvoje bydlení vyčlenila 7,8 milionu korun určených na opravy a obnovy soukromých nemovitostí. Úspěšným žadatelům přispěje nízkoúrokovou půjčkou až 80 procent nákladů na renovace, maximální částkou je 800 tisíc korun.

„V prvním pololetí jsme schválili sedm žádostí v celkovém objemu 3,6 milionu, nyní zastupitelstvo schválilo šestnáct nových žádostí za sedm milionů korun,“ uvedl starosta Stanislav Blaha.

Město ve snaze vyhovět všem žadatelům použije k vyrovnání rozdílu rozpočtové opatření. Půjde tak o uvolnění dalších 2,8 milionu korun.

Zájem lidí o úvěry je obrovský. Nárok na něj totiž mají nejen majitelé bytů a domů, ale i vlastníci zahrad či rekreačních objektů na území města. Další podmínkou je „finanční bezúhonnost“, žadatel nesmí městu dlužit nebo s ním mít další nevypořádané závazky.

„Peníze z městského fondu lidé mohou použít na opravy střech, zateplení fasád a k výměně oken či dveří, což je i z pohledu města žádoucí, neboť se jeho vzhled mění k lepšímu,“ řekl mluvčí radnice Jan Pášma.

Někteří žadatelé využívají půjčku k vybudování obytných teras s pergolami, případně k instalaci nového oplocení zahradních domků. Mezi vlastníky bytů je zájem rovněž o výměny kuchyňských linek včetně pořízení vestavných skříní či elektrospotřebičů.

„Převažují žádosti od fyzických osob, ale na velké opravy typu zateplení bytových domů, opravy střech a rekonstrukce výtahů půjčujeme i společenstvím vlastníků bytových jednotek,“ dodal Pášma.

Radnice v Uherském Hradišti začala s poskytováním úvěrů už v roce 2009 a mezi velkými městy ve Zlínském kraji je stále jedinou. Dosud projednala 415 žádostí a schválila rozdělení 105,8 milionu korun.