Nové hřiště ve slavičínském zámeckém parku bude z přírodních materiálů. | foto: Město Slavičín

Ve Slavičíně obnovují zámecký park, vznikne atraktivní hřiště i nový altán

  • 1
Na nový altánek, dětské hřiště či veřejné toalety se mohou těšit lidé v zámeckém parku ve Slavičíně na Zlínsku. Aktuálně tam vrcholí třetí etapa obnovy za 7,5 milionu korun. Město tím navazuje na investice, které v blízkosti zámku udělalo v minulých letech.

Radnice před nedávnem nechala například obnovit most mezi parkem a koupalištěm nebo vybudovat nový vstupní prostor do areálu letního kina. Letošní práce reagují na neuspokojivý stav dřívějšího altánu a celého okolí včetně bývalého tanečního kola.

„Tyto prvky sem byly umístěny až po znárodnění parku v padesátých letech a nyní se nacházejí za hranou životnosti,“ zmínil starosta Slavičína Tomáš Chmela. Situaci už bylo podle něj nutné rychle řešit.

Návrh obnovy, který připravila po konzultacích s památkáři krajinářská architekta Alena Vránová, má radnice k dispozici už několik let.

Rekonstrukce zahrnuje i modernizaci dětského hřiště. „Už nevyhovuje jak dětem, tak ani náročným požadavkům památkářů, kteří argumentují nevhodně zvolenými prvky křiklavých barev,“ zmínil starosta Tomáš Chmela.

Nová hrací plocha využije prvků z přírodních materiálů tak, aby ladily s prostředím parku. Součástí budou i netradiční atrakce, jako například závěsné „kokony“, balanční dráha či podzemní telefon.

„Prvky ze stávajícího hřiště hodláme repasovat a v příštím roce využít pro výstavbu nového dětského hřiště v místní části Hrádek na Vlárské dráze,“ doplnil Chmela s tím, že tyto práce čekají na jarní měsíce roku 2023.

Práce vyjdou na zhruba 7,5 milionu korun. Polovinu prostředků by měla pokrýt národní dotace na podporu cestovního ruchu.