Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sazovické firmě Dudr Tools patří mezinárodní pochvala za práci s lidmi

  10:08
Společnost Dudr Tools ze Sazovic na Zlínsku uspěla v mezinárodním projektu zaměřeném na práci se zaměstnanci. Jako první česká společnost byla vybraná ze zhruba 350 mezi 20 nejlepších na světě v této oblasti. O vítězi se bude rozhodovat na podzim v Londýně.
Ondřej Turecký, ředitel firmy Dudr Tools v Sazovicích, která vyrábí pilové...

Ondřej Turecký, ředitel firmy Dudr Tools v Sazovicích, která vyrábí pilové pásy. (srpen 2023) | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Když byla v 80. letech Velká Británie v hospodářské krizi, tehdejší premiérka Margaret Thatcherová zadala studii, aby zjistila, co odlišuje úspěšné firmy od neúspěšných. Byla to práce s lidmi. A právě na tu se na základě výsledků studie zaměřuje prestižní mezinárodní projekt We invest in People, od něhož získala plaketu a certifikaci sazovická strojírenská firma Dudr Tools.

„Vůbec jsme to nečekali. Je to třešnička na dortu. Pokud to půjde, do Londýna na vyhlášení rádi někoho vyšleme,“ zmínil Ondřej Turecký, ředitel společnosti Dudr Tools, která vyrábí pásové pily.

Co takové ocenění pro strojírenskou firmu znamená?
Každá firma stojí na lidech, jsou jejím základem. A je dobře, když se na ně můžete spolehnout, když dělají svoji práci proto, že za ní vidí nějaký hlubší význam a není to pro ně jenom povinnost. Pokud se o lidi dokážete postarat, vrátí vám to prací. Není to o plaketě, ale o cestě k ní. Plaketa je jejím zhmotněním.

Jak poznáte, že je zaměstnanec spokojený?
Jedním z ukazatelů je, že za poslední rok nebo dva nám neodešel jediný nespokojený zaměstnanec; většinou to bylo z jiných osobních důvodů.

V čem jste ohledně přístupu k zaměstnancům jiní než další firmy?
Vždycky jsme chtěli, aby se u nás lidé cítili dobře, a nejen z hmotného hlediska. Takže za mnou, za majitelem, za kýmkoli z vedoucích pracovníků může kdykoli kdokoli přijít s dotazem či podnětem. Jsme prakticky stále ve výrobě, téměř se všemi si tykáme. Nestavíme na hierarchii, ale všichni jsme spíše kolegové na stejné úrovni.

A když si chce zaměstnanec postěžovat?
Neměl by se bát chytnout za kliku kanceláře, kde sedí vedení podniku. Máme na sebe mobilní telefony a také schránku důvěry, kam můžou hodit i anonymní dotaz. Na každý odpovíme.

Říká se, že šéf by neměl řídit, ale vést. Souhlasíte?
Ano. A auditorka projektu We invest in People nám řekla, že když chcete zapálit pro věc lidi kolem sebe, tak musíte sám hořet. To je podobné.

Pilové pásy posílá rodinná firma do celého světa, nyní má novou halu

Můžete uvést konkrétní benefity, které zaměstnanci mají?
Upozornil bych nejdříve na to, že drtivá většina zaměstnanců ve výrobě je placená od výkonu, takže dva lidé na stejné pozici můžou mít vlastním přičiněním dost rozdílnou mzdu. Pokud jde o benefity, tak dáváme příspěvky za to, když náš zaměstnanec přivede nového kolegu. Přispíváme na stravování či na kafeterii. V létě mají zaměstnanci volný vstup na koupaliště v Sazovicích, organizujeme pro ně bruslení, zabijačky, výlety na kolech s rodinami. Každé léto například pořádáme den s rodinami v zábavním centru v Otrokovicích. Troufnu si říci, že díky mimopracovním akcím znám většinu rodin našich zaměstnanců.

Dudr Tools

Firmu založil v roce 1992 Pavel Dudr, od roku 2005 ji vlastní jeho syn Tomáš. Tehdy měla šest zaměstnanců a obrat tři miliony korun, dnes v ní pracuje přes sto lidí a obrat atakuje dvě stě milionů korun.

Patří mezi přední dodavatele pilových pásů a spolupracuje s největšími dřevozpracujícími podniky v Česku, na Slovensku a v dalších čtyřiceti zemích po celém světě, kam směřuje 65 procent produkce.

Denně opustí výrobní halu firmy kolem tisíce pilových pásů různých rozměrů.

Proč jste se přihlásili do projektu?
Zajímalo nás nastavení principů komunikace se zaměstnanci a jejich odměňování. Současný majitel před několika lety přebíral firmu, když měla šest zaměstnanců. A jak firma rostla, tak jsme zjistili, že někteří lidé nejsou na svých pozicích spokojení, protože se začali považovat jenom za anonymní čísla. Bylo nám jasné, že máme spoustu nedostatků, tak jsme si vytyčili plán. Věděli jsme, že od přihlášky do projektu We invest in People až po certifikaci to bude trvat zhruba dva roky. To, že jsme získali plaketu, znamená, že máme věci nastaveny dobře – ale samozřejmě to může být lepší. Takže v tom chceme pokračovat.

V čem si myslíte, že máte rezervy?
Musíme více pracovat na rozvoji vzdělávání zaměstnanců a jejich větším zapojení do projektových záležitostí. Chceme také vypracovat pevný systém odměňování, aby každý věděl, kolik si může na které pozici vydělat a kam může ve firmě růst.

Bez pravidelného zvyšování platů zaměstnanec být spokojený nemůže. Je to tak?
Ano, ale nefunguje to tak, že ten, kdo u nás pracuje patnáct let, musí mít automaticky vyšší mzdu než ten, kdo tady pracuje dva roky. Platy si mohou lidé sami vybalancovat vlastní pílí. Snažíme se také reagovat na vnější podněty, jako je inflace či zdražování. Myslím si, že jsou u nás na výrobních pozicích mzdy v rámci Zlínského kraje hodně nadprůměrné. Zajímavé je, že ve výrobě máme dvojsměnný nebo třísměnný provoz a někteří zaměstnanci upřednostňují svoji pohodu před příplatky za noční směnu. Ne pro všechny je mzda na prvním místě, zvláště když se dostanou na nějakou hranici.

Ondřej Turecký

Devětatřicetiletý ředitel strojírenské firmy Dudr Tools ze Sazovic.

Vystudoval Střední průmyslovou školu v Uherském Hradišti a na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně obory automatizace a řídicí technika a procesní inženýrství.

Do firmy nastoupil před osmnácti lety. Působil na mnoha pozicích – od rozvozu pásů přes výrobu až po obchod, poslední tři roky je ředitel.

Organizátory mezinárodního hodnocení nejvíce zaujal způsob, jakým firma lidsky funguje, jaké hodnoty společně sdílí, pokrok v oblasti personalistiky, ale hlavně otevřený způsob komunikace…
Právě o tom jsme mluvili. Lidé za námi můžou přijít s problémy, které se snažíme hned řešit, nemávneme nad tím rukou. Není to jenom o tom, že je vyslechneme. Zapojujeme je i do nových projektů ve firmě, máme skupinku zaměstnanců, s níž se jednou za tři týdny potkáváme. Říkají nám své podněty z výroby a my jim vysvětlujeme některé kroky vedení firmy, aby znali kontext. Ten je velmi důležitý.

Jak hodnocení firmy probíhalo?
Věděli jsme, které body musí být nastaveny na určitou úroveň. Londýnská certifikační společnost pak rozeslala všem zaměstnancům dotazník, v němž odpovídali na otázky týkající se fungování firmy. Pak přijela auditorka, která dva dny hodnotila nastavení našich procesů. Namátkově si vybrala několik lidí napříč firmou a ptala se jich na spoustu věcí. Bylo na lidech, co řeknou.

Můžete ještě trochu přiblížit projekt We invest in People?
Je to certifikace v oblasti lidských zdrojů, standard, který je rozšířený zejména ve Velké Británii, kde ho má spousta firem. Jde vlastně o kuchařku, která popisuje, co má firma udělat, aby dobře fungovala. Za dosavadních třicet let posuzovali více než padesát tisíc organizací a akreditace Investors in People je uznávaná v 66 zemích po celém světě. Takže má globální měřítko, pokud jde o řízení organizace a lidí.

Ani dobře fungující firma ale neovlivní vnější vlivy. Jak si dnes stojíte se zakázkami?
Vidíme, že průmysl je všude zpomalený a že výrobní podniky kolem nás a navázané na naši výrobu jsou v útlumu. Spousta našich zákazníků šla v objemu zakázek o 20 až 30 procent dolů. Jakmile se objevily první náznaky, že to nebude úplně růžové, začali jsme rozvíjet další zahraniční trhy. Za posledního zhruba čtvrt roku máme přes sto nových zákazníků, ale tím se nám jen daří dorovnávat útlum stávajících zákazníků. Měli jsme letos naplánovaný dvouciferný nárůst objemu výroby, ale obávám se, že se nám to poprvé nepodaří.

Které trhy se nově snažíte obsadit?
Máme rozpracované trhy ve Francii, Německu, Rumunsku i v severských zemích. Ale všude narážíme na potíže s logistikou, to musíme ještě vymyslet. Tím, že někomu dodáme naše zboží, náš obchodní vztah teprve začíná. O zákazníka se pak staráme. Pilové pásy se dělí na různé kategorie. Některé hodinu až dvě řežou, pak se vrátí k nám, zkontrolujeme je, většinou nabrousíme břity a pošleme zpátky. Velký pás dokáže řezat dvě směny a jsou na něho kladené vyšší nároky. S jistou nadsázkou by se dalo říci, že naší nejlepší vizitkou je, když zákazník ani neví, kdo mu nástroje dodává. To znamená, že s nimi nemá problémy.

Co je příčinou krize?
Lidé se bojí utrácet a investovat, peníze jsou dnes drahé a hypotéky obtížně dosažitelné.

Tušíte, kdy by mohlo přijít zlepšení?
Odhady hovoří o tom, že útlum bude trvat zhruba dva roky. Neměl by nastat černý scénář, že se průmysl a ekonomika úplně sesypou.

6. října 2022

Autor:
  • Nejčtenější

Koncert za veřejné peníze? Půlmilionový honorář nechám v kraji, navrhl Mareš

24. dubna 2024  10:32,  aktualizováno  11:22

Zpěvák a moderátor Leoš Mareš nabídl, že svůj honorář za vystoupení na zářijovém Dnu Zlínského...

Kraj dá za koncert Mareše půl milionu, za stejnou sumu loni hrály tři kapely

23. dubna 2024  16:37

Vedení Zlínského kraje chce šetřit, přesto vyplatí bezmála půl milionu korun za vystoupení Leoše...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

POHLED: Formát, co postrádá smysl. Má vůbec cenu sledovat hokejovou baráž?

23. dubna 2024

Premium Z triumfu v první hokejové lize se ani nestihl radovat. Místo oslav musel věnovat pozornost...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Smoleňák vyhodil kameramana z kabiny, pak se omlouval. Vážím si práce ČT, řekl

22. dubna 2024  9:08

Ve stejný den, kdy se pardubický trenér Marek Zadina opřel do hokejové sekce České televize,...

Lidé ulevili přírodě od tun odpadků, našli nábytek, barel i kovové obaly

28. dubna 2024  9:17

Jarní úklidové akce zbavily přírodu ve Zlínském kraji tisíců tun odpadu. Na některých místech jej...

První titul byl nejvíc. Balaštík vzpomíná na rivalitu s Třincem a mistrovské slzy

28. dubna 2024

Premium Když sleduje současné extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem, přesně ví, co jejich hráči...

Ředitelem školy se stal městský radní, komise přitom doporučila konkurenta

27. dubna 2024  9:45

Jmenování ředitele I. Základní školy (I. ZŠ) vzbudilo v Holešově vášně. Zařízení od července povede...

Nechceme uhrát jen bod, slibuje kouč Červenka. Rozhodčím věří i bez videa

27. dubna 2024  9:29

Jde do tuhého. A dobře to ví i trenér fotbalistů Zlína Bronislav Červenka. Nedělní vítězství v...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...