Masky Santa Clause, které lupiči použili, musel úřad zlikvidovat.

Masky Santa Clause, které lupiči použili, musel úřad zlikvidovat. | foto: ÚZSVM

Čepice Santa Clause použité při krádeži propadly státu, skončily v koši

  • 9
Čepice Santa Clause s vousy, černá kukla a pepřový sprej. Kuriózní věci propadly státu po akci, při které dvojice maskovaných pachatelů ukradla téměř stotisícovou tržbu pořadatelům pálení čarodějnic na Zlínsku. Pachatelé odešli od soudu s podmínkami.

Nezvyklá loupež se odehrála loni 30. dubna ve Hvozdné na Zlínsku, kde místní lidé uspořádali tradiční akci s pálením čarodějnic.

Dvacetiletý muž z Kroměříže a jeho o tři roky starší bratr maskování právě za Santu sebrali u vstupu do areálu příruční pokladnu s tržbou 98 345 korun. Pronásledovali je pořadatelé, po kterých lupiči vystřelili z plynových pistolí nejméně osm ran a použili i slzotvorný pepřový sprej.

„I přes důkladně promyšlený plán se však mladíkům nepodařilo ostraze uniknout. Zadržela je těsně před jejich vozem,“ uvedla zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková (viz též Zloději v maskách Santa Clause sebrali pokladnu, na útěku stříleli).

Dosud soudně netrestaní sourozenci si vyslechli obvinění z trestných činů krádež a výtržnictví spáchaných ve spolupachatelství, za což jim hrozilo až pětileté vězení.

Oba mladí muži se k činu přiznali. Od soudu odešli s trestem ročního vězení s podmíněným odkladem na 30 měsíců.

Čepice úřad zlikvidoval, plynové pistole propadly policii

Verdikt obsahoval i trest propadnutí věci. Do majetku Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových se tak dostaly dvě čepice Santa Clause s vousy, černá kukla a pepřový sprej.

„Propadnuté předměty byly ušpiněné, potrhané, hygienicky nevhodné, a tak nemohly být využity ani jako druhotná surovina. Zaměstnanci úřadu je ekologicky zlikvidovali,“ uvedl mluvčí úřadu Radek Ležatka.

Kromě toho propadly státu plynové pistole se zásobníky značek Zoraki a Walther se sedmi kusy nábojů.

„Další hospodaření s těmito věcmi náleží podle právních předpisů krajskému ředitelství policie,“ upozornil Ležatka.