Společenský dům v Rožnově pod Radhoštěm.

Společenský dům v Rožnově pod Radhoštěm. | foto: archiv

Rožnov koupí Společenský dům za 25 milionů, opozice poukazuje na drahou opravu

  • 2
Rožnovská radnice se chystá od firmy Synot koupit historickou budovu Společenského domu. Schvalovat to bude únorové zastupitelstvo, vládnoucí koalice je na tom však už dohodnutá. Předjednaná cena činí 24,9 milionu korun. Nicméně výstavby nového kulturního centra se město nevzdává.

Společenský dům má sloužit pro činnost místních spolků. „Domov tam najde středisko volného času, komunitní centrum či galerie, mohou se zde konat akce T klubu a podobně. Nebojím se, že bychom Společenský dům nezaplnili,“ podotkl starosta Jan Kučera (Rožnováci).

Podle místostarostky Markéty Blinkové (ODS) bývalý lázeňský dům s restaurací a společenským sálem k městu patří. „Bude sloužit převážně spolkům a na jejich aktivity přispěje společnost Synot nad rámec kupní ceny částkou tři miliony korun,“ naznačila Blinková.

Synot nabízel radnici prodej už před čtyřmi roky, tehdejší vedení Rožnova v čele s ANO to ale odmítlo. I kvůli požadované ceně 35 milionů korun, což bylo více, než stanovil znalecký posudek.

„Překvapilo mě, že současná koalice se k tomuto kroku rozhodla už nyní. Ještě nezná cenu objektu podle posudku, který zadala,“ upozornil exstarosta Radim Holiš (ANO), který je v současnosti opozičním zastupitelem a hejtmanem.

„Jde o vybydlenou budovu, její proměna vyjde na stovky milionů korun. Nejsem proti nákupu, ale chybí mi racionální zdůvodnění, proč to město kupuje nyní a kde vezme peníze na opravu,“ dodal.

Podle Kučery je sjednaná cena o více než devět milionů nižší než Synotem požadovaná. „Tím, že Spolák získáme hned, navíc ušetříme milion korun, který bychom zaplatili za nájem do konce roku,“ uvedl starosta.

„Budeme také žádat o dotace tak, abychom mohli budovu zateplit, snížit její energetickou náročnost a zároveň ji přiblížit potřebám dnešní doby,“ slíbila Blinková.

Nákup historické budovy nemá znamenat, že nové vedení Rožnova odkládá projekt kulturního centra. „Společenský dům nikdy nemůže pokrýt potřeby kulturní infrastruktury. Kulturní dům ve městě rozhodně potřebujeme a chceme,“ řekl místostarosta Tomáš Gross (KDU-ČSL).