ilustrační snímek | foto: ČTK

Ptačí chřipka je v půlce krajů, nově i v Osvětimanech na Uherskohradišťsku

  • 8
Dvanácté ohnisko ptačí chřipky na území České republiky potvrdila Státní veterinární správa v chovu drůbeže v Osvětimanech ve Zlínském kraji. Chovatel nahlásil úhyn 12 ptáků z více než 400 kusů drůbeže. Ohniska v chovech jsou tak v sedmi krajích, tedy v polovině krajů v Česku.

V chovu jsou slepice, husy, kachny a krůty. Veterinární inspektoři na místě zahájili šetření, odebrali vzorky uhynulé drůbeže a zaslali je k vyšetření. Laboratoř potvrdila u uhynulých kusů virus ptačí chřipky subtypu H5N8.

„Zbývající drůbež v chovu byla v souladu s legislativou utracena. Stejně jako v předchozích případech bude vymezeno tříkilometrové ochranné pásmo a pásmo dozoru o poloměru deseti kilometrů,“ popsal mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

V těchto pásmech budou vyhlášena mimořádná veterinární opatření. To v praxi znamená udělat soupisy chovů drůbeže a omezit její pohyb mezi pásmy.

Vedle zmíněného chovu byla vysoce patogenní ptačí chřipka potvrzena v posledních dnech také také u volně žijících vodních ptáků na dalším místě České republiky. „Konkrétně se jedná o uhynulou labuť, která byla nalezena na Stříbrném jezeře u Opavy,“ dodal Vorlíček.

Před týdnem bylo potvrzených ohnisek v rámci republiky deset, s nákazou bojují v Moravskoslezském kraji, ve středních Čechách, na Opavsku nebo u Mladé Boleslavi.

V Česku se ptačí chřipka kromě loňska, kdy museli veterináři vybít kolem 137 tisíc ptáků, objevila po deseti letech v roce 2017. Tehdy se muselo utratit 98 tisíc ptáků, a to většinou v komerčních chovech. V Česku bylo skoro 40 ohnisek nákazy. Přenos z člověka na člověka nebyl u choroby prokázán.

Chovatel v ohnisku ptačí chřipky na Táborsku přišel o třicet kusů drůbeže:

25. ledna 2021