ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Lidé častěji ukládají odpad mimo kontejnery, Zlín posílil vánoční svoz

  • 1
Velké plastové obaly a kartonové krabice. Někdy stará matrace nebo kus nábytku. Do prostoru kolem nádob na tříděný odpad ve Zlíně někteří lidé stále častěji odkládají věci, kterých se chtějí zbavit. Má to ale háček: je to zakázané pod pokutou 50 tisíc korun a navíc to hyzdí okolí.

Své o tom vědí například na Jižních Svazích, Bartošově čtvrti i v centru města, kde se tyto malé nepovolené skládky poměrně často objevují.

„V poslední době se ve Zlíně opět rozmáhá nešvar v podobě odkládání odpadu mimo sběrné nádoby,“ potvrdil mluvčí Městské policie Zlín Pavel Janík.

Chování lidí, kteří se zbavují velkoobjemového odpadu tímto způsobem, se začalo měnit s vyhlášením nouzového stavu letos na jaře. Tehdy řada z nich přešla na práci z domova. Potíž je ale v tom, že se tak znehodnocuje jinak recyklovatelný odpad. Ne každý je ochoten kartonové krabice rozložit nebo sešlápnout a vhodit do modrého kontejneru.

„Papír a karton, který by bylo možné využít k recyklaci, se tak často hromadí na zemi na stanovištích kontejnerů na tříděný odpad. Materiál je většinou znehodnocen vlhkostí nebo znečištěním,“ přiblížil ředitel zlínských technických služeb Jakub Černoch.

Někteří obyvatelé si stěžují, že nádoby na tříděný odpad bývají často plné a už se do nich nic nevejde. Proto odpad odkládají vedle. Technické služby v předvánočním období zavedly ve Zlíně mimořádné svozy tříděného odpadu na 167 stanovištích kontejnerů.

„Chceme tímto krokem vyjít vstříc občanům v těch lokalitách, kde docházelo k přeplnění nádob v důsledku většího využití online nákupů, a tím pádem zásilkových služeb,“ podotkl náměstek primátora pro oblast životního prostředí Bedřich Landsfeld.

Zákon o odpadech říká, že fyzické osobě, která neoprávněně založí skládku nebo odkládá odpady mimo vyhrazená místa, hrozí za přestupek pokuta až 50 tisíc korun.

„Uznáváme, že strašení pokutami za porušení všech možných povinností je v poslední době více než dost. Proto bychom si velmi přáli, aby lidé byli zodpovědní k životnímu prostředí i dalším spoluobčanům,“ naznačil Janík. „Beznadějné případy však nebudeme váhat oznámit k přestupkovému řízení správnímu orgánu,“ vzkázal.