Z nákladního auta na D1 vytekla kyselina sírová, řidič zřejmě zaspal

  • 90
Mikrospánek mladého řidiče zřejmě stál za nehodou nákladního auta, které převáželo barely s vysoce koncentrovanou kyselinou sírovou. Chemikálie potřísnila několikasetmetrový úsek vozovky kolem 257. kilometru D1 u Kroměříže. Před polednem se podařilo zprůjezdnit jeden jízdní pruh.

Nákladní automobil DAF, který převážel barely s 94procentní kyselinou sírovou, havaroval ve směru z Brna na Ostravu po sedmé hodině ranní.

Policisté dálnici ve směru od Brna a Vyškova na zbytek dopoledne uzavřeli, jezdilo se objížďkou přes okolní obce. Až před polednem byl jeden z pruhů průjezdný, s ukončením zásahu počítají policisté v odpoledních hodinách.

„Osmnáctiletého řidiče nákladního auta postihl mikrospánek a sjel do svodidel. Auto není fatálně rozbité, ale při manévru došlo k poškození nákladu,“ sdělil iDNES.cz policejní mluvčí Bohumil Malášek.

„Na kamionu praskly dva tisícilitrové barely, z nichž vytekla kyselina,“ doplnil krajský mluvčí hasičů Roman Žemlička. Chemikálie podle něj potřísnila silnici na zhruba osmi stovkách metrů a pak v místě, kde nákladní vůz zastavil v odstavném pruhu.

Žádné další škody nevznikly, otázkou je pouze vliv na pneumatiky aut, která kyselinou ještě za kamionem projela.

Řidič se při samotné nehodě nezranil. Snažil se pak ale únik chemikálie svépomocí zastavit, při čemž si poleptal obě ruce, záchranáři jej převezli do nemocnice.

„Hasiči vytvořili bezpečnou zónu kvůli zásahu s chemikáliemi. Technický automobil z centrální zlínské stanice přivezl látky potřebné k zasypání uniklé kyseliny. Ta už dále neuniká,“ poznamenal Žemlička, podle něhož hasiči před jedenáctou hodinou začali dálnici oplachovat, následně předali místo policistům a silničářům.

Přibližné místo nehody na D1 ve směru od Vyškova

Přibližné místo nehody na D1 ve směru od Vyškova

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz