Nehoda, při níž podnapilý koloběžkář srazil chodce, se stala na zastávce Slovenská nedaleko centra Zlína. | foto: Policie ČR

Opilý koloběžkář ve Zlíně smetl a zranil chodce, hrozí mu vězení

  • 5
Až jeden rok za mřížemi může strávit muž ze Zlína, který na koloběžce srazil mladíka vystupujícího z trolejbusu. Ten si při nehodě poranil hlavu a musel strávit několik dní v nemocnici. Navíc vyšlo najevo, že koloběžkář byl opilý.

Incident se odehrál už v červenci. V těchto dnech zlínští kriminalisté obvinili pětatřicetiletého jezdce na koloběžce ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti.

Ten při jízdě po chodníku smetl na zastávce v ulici Štefánikova v centru Zlína devatenáctiletého mladíka, který zrovna vystupoval z trolejbusu. „Po pádu utrpěl zranění hlavy a několik dní byl hospitalizován,“ popsala zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Koloběžkář navíc při nehodě nebyl střízlivý, při zkoušce nadýchal 0,62 promile. Přiznal, že pil alkohol, a právě proto nechtěl jet po silnici a zvolil místo toho chodník. „Tím ale ohrozil zejména chodce,“ připomněla Kozumplíková.

Muž jel po ulici Štefánikova směrem do centra. „Na zastávce v ulici Slovenská uviděl stát trolejbus, ale myslel si, že právě odjíždí. Jel těsně kolem jeho dveří, když z nich vystoupil mladý muž. Řidič koloběžky nestihl zareagovat a chodce srazil. Oba spadli na chodník,“ popsala mluvčí okolnosti nehody.

Záchranáři odvezli chodce do nemocnice se zraněním hlavy, kde strávil několik dní. Následky poranění pak mladík pociťoval ještě několik týdnů. Řidič koloběžky naopak vyvázl bez zranění.

Muž jel na koloběžce skoro sedmdesátkou. Čiré šílenství, napsali strážníci

„Podle zákona o provozu na pozemních komunikacích je jezdec na koloběžce cyklistou, jel tedy v rozporu s tímto zákonem po chodníku, nechoval se ohleduplně a nevěnoval se plně řízení koloběžky, navíc řídil po požití alkoholu,“ shrnula Kozumplíková s tím, že za toto jednání hrozí neukázněnému řidiči až jeden rok vězení.

Jak potvrzují policisté, záchranáři i lékaři, úrazů na koloběžkách v regionu přibývá. Jedná se přitom zejména o nehody na elektrokoloběžkách. Na vině bývá nezodpovědná jízda, alkohol i to, že jezdci nepoužívají přilbu. Jsou tak nebezpeční sobě i svému okolí.

27. května 2022