Ve valašské obci Oznice připravují klec určenou k odchycení toulavého medvěda....

Ve valašské obci Oznice připravují klec určenou k odchycení toulavého medvěda. (17. října 2018) | foto: Zdeněk NěmecMAFRA

Klec na medvěda nechal kraj zavřít, dokud nebude jasné, co pak se zvířetem

  • 92
Odchytová klec nastražená na medvěda, který se pohybuje po Zlínském kraji, je zavřená. Není totiž jasné, jaký bude další osud chráněné šelmy. O medvěda se chce postarat táborská zoo, hejtman Čunek však zároveň žádá krajský úřad o povolení odstřelu.

„Dohodli jsme se tak po schůzce se starosty obcí. Nebudeme se pokoušet o odchyt, dokud nebude zcela jasně dané, co s ním dál,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí úřadu Zlínského kraje Alan Urc.

Ještě před pár dny ale starostové společně s ochránci přírody pokládali odchytovou klec do lesa se svolením kraje. Hejtman Jiří Čunek tehdy řekl, že se může začít s odchytem v takzvaném stavu krajní nouze. Tedy dřív, než je vydáno povolení.

„Takže obce odchytávat mohly, kraj nemůže. Je v tom opravdu velký zmatek a kraj se do toho měl vložit mnohem dříve,“ poznamenal jednatel Českého svazu ochránců přírody ve Valašském Meziříčí Milan Orálek.

Nově se také povolení vyřizuje nejen na katastry obcí, které o ně požádaly, ale na území celého kraje. Výjimkou budou chráněné krajinné oblasti Beskydy a Bílé Karpaty.

Medvědí tulák chodí až k domům, hejtman Čunek žádá povolení k odstřelu

Po pondělním prohlášení hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka o tom, že podal žádost o povolení k odstřelu medvěda, zřejmě dosáhl svého vrcholu mimořádný zmatek v předávání informací a nulová koordinace celé akce. Po praktické stránce není nikdo na podobný případ připravený.

„Systém je úplně zoufalý. Obce nemají peníze a ani možnosti, jak odchytit medvěda. Stát, potažmo kraj jako jeho prodloužená ruka, je v tom nechal dlouhou dobu samotné,“ uvedl ředitel zoologické zahrady v Táboře Evžen Korec.

Právě on v minulých dnech informoval o tom, že existuje řešení. Společně se záchrannou stanicí, kterou provozuje zoologická zahrada v Hluboké nad Vltavou, nabídl pomoc. Informace se však zmiňovaly jako hypotetické, ačkoliv měly reálný základ. Oficiálně dorazily na úřad Zlínského kraje teprve v úterý ráno.

„Jsme schopní se o medvěda starat řádově několik měsíců. Za tu dobu by se však muselo najít trvalé umístění, protože u nás by neměl vhodné podmínky pro dlouhodobý pobyt,“ řekla pro MF DNES zástupkyně zoologa zahrady v Hluboké Jitka Králíčková.

Čunek: Stát na medvěda pohlíží jako na toulavého psa

Věc naráží taky na odvěkou rivalitu mezi myslivci a lesníky na jedné straně a ochranáři na druhé. Především ale chybí jasně popsaná pravidla, jak v takovém případě postupovat.

„Stát na medvěda nahlíží podobně jako na toulavého psa. Když lidi v obci ohrožuje pes, má starosta zajistit odchyt. A když medvěd, tak taky,“ potvrdil hejtman.

Úřad Zlínského kraje nyní pracuje na posouzení žádostí o odchyt a případný odstřel zvířete. Na výsledek řízení zřejmě budou mít novinky vliv.

„Státní správa by měla rozhodovat bez tlaků politických představitelů. Nejsem si jistý, zda to tak v tomto případě je,“ upozornil šéf táborské zoo Korec.

Patří k té části odborné veřejnosti, kterou Čunkovo prohlášení o plánovaném odstřelu pobouřilo. „Medvěd hnědý je ohrožený druh a zastřelit ho by bylo nejhorším možným řešením,“ řekl.

Nabídl i praktickou pomoc. Třeba převoz šelmy do záchranné stanice. Nebo služby veterinářů, kteří mají zkušenosti s narkotizací medvěda. Obojí bezplatně.

Oficiální cestou by tak technikálie kolem převozu zvířete a jeho umístění v záchranné stanici mohly být vyřízené v řádech hodin, nanejvýš dnů. Pak už by zbýval samotný odchyt.

Kromě odborníků se do věci vložila i laická veřejnost. Po pondělním prohlášení hejtmana vznikly dvě petice za záchranu zvířete. Během prvních tří dní se pod nimi sešlo zhruba 30 tisíc tisíc podpisů.