ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Z balicího vánočního papíru se dají vyrobit i šperky, možností je dost

  • 0
Až půjdou děti Martiny Topalové v lednu do školy, budou mít sešity a knížky v nových pestrobarevných obalech. Rodina z Kroměříže má totiž vlastní recept, jak využít balicí papír, který každoročně zůstává po Vánocích.

„Začali jsme asi před pěti lety. Motivací bylo, že vždy po svátcích u nás zůstávalo obrovské množství odpadu,“ vysvětluje Topalová.

Sama už balicí papír nepořizuje a možností, jak využít ten, v němž rodina dostane dárky od příbuzných, je podle ní spousta. Obalit do něj dětem učebnice je jedna z mnoha.

„V kombinaci s kartonem z krabic z něj uděláte třeba záložky do knihy nebo podložky na jídelní stůl. Zkoušela jsem dělat i šperky, náramky nebo přívěšky, které jsem rozdala kamarádům. Na internetu každý najde dost návodů,“ nastínila.

Odborníci upozorňují, že množství odpadu, které během svátků končí v popelnicích, je oproti ostatním obdobím roku několikanásobně větší. Přitom se tomu lze s trochou vůle vyhnout.

„Je to však i otázka rodinných zvyklostí a ochoty je měnit,“ míní ekologický poradce Petr Ledvina z institutu Veronica, který sídlí v Hostětíně.

Podle něj lze nákup dárku, jeho zabalení nebo třeba výběr stromku vyřešit i tak, aby to bylo šetrné k přírodě. Podobné je to i s jídlem.

„Je potřeba hlavně plánovat a být kritičtí. A například nespotřebovaný vývar se dá zamrazit a použít jako základ nové polévky, mrkev se použije do variace na rizoto a podobně,“ radí Ledvina.