Komunisté odhalili před sídlem okresního výboru ve Vsetíně sochu komunistického...

Komunisté odhalili před sídlem okresního výboru ve Vsetíně sochu komunistického novináře a spisovatele Julia Fučíka. | foto: ČTK

Ve Vsetíně opět stojí socha Fučíka, komunisté ji našli ve svém sídle

  • 15
Vsetínští komunisté znovu postavili před sídlem svého okresního výboru sochu komunistického novináře a spisovatele Julia Fučíka. Odhalena byla u příležitosti květnového osvobození. Podle vsetínské radnice je však umístění sochy v daném místě v rozporu s požadavky zákona o státní památkové péči.

„Jde o to, aby veřejnost měla možnost uctít památku tohoto hrdiny,“ řekl předseda vsetínského okresního výboru KSČM Roman Ramach. „Každý hrdina, ať už je to Fučík nebo Mašín starší, si zaslouží důstojnou připomínku. Musíme si tyto lidi, kteří za nás položili život, připomínat,“ prohlásil.

Předsedou okresního výboru je asi tři čtvrtě roku, sochu Fučíka našel uloženou v sídle výboru. Odhalení sochy se uskutečnilo v úterý 18. května. Sochu vytvořil Josef Malejovský, v 80. letech minulého století stála ve Vsetíně před základní školou.

Mluvčí vsetínské radnice Jana Raszková řekla, že socha je nyní umístěna v ochranném pásmu kulturní památky.

„K tomuto kroku je potřeba stanovisko orgánu státní památkové péče. O toto stanovisko nikdo nepožádal, tudíž je umístění sochy v dané lokalitě v rozporu s požadavky zákona o státní památkové péči. Odbor územního plánování, stavebního řádu a dopravy, jako příslušný správní orgán, bude v této věci postupovat dle příslušných právních předpisů,“ uvedla Raszková.

Okresní výbor KSČM má ve Vsetíně sídlo nedaleko zámku.

Snaha vrátit sochu na veřejné prostranství se ve městě řešila v roce 2003, vedení města, tehdy v čele se starostou Jiřím Čunkem, ji zamítlo na základě odborných posudků.

„Neshledali jsme důvod k umístění této sochy na kterémkoliv veřejném prostranství,“ vysvětlil tehdy Čunek.

Fučík, jehož nacisté popravili roce 1943, byl po válce uctíván jako hrdina a stal se symbolem domácího komunistického odboje proti nacismu. Po roce 1989 se naopak vynořily pochyby o legendě glorifikovaného odbojáře.

V řadě měst po pádu komunistického režimu zmizely z ulic především názvy, sochy a symboly připomínající komunistický režim a jeho představitele.

Socha Julia Fučíka byla odstraněna například z prostoru před pražským Výstavištěm, které dříve neslo jméno Park kultury a oddechu Julia Fučíka. Například v roce 2019 však v Břeclavi rozhodli radní města, že most přes řeku Dyji se bude nadále jmenovat Fučíkův.

,