Součástí hradišťské internetové encyklopedie je i snímek vybombardované...

Součástí hradišťské internetové encyklopedie je i snímek vybombardované Hylského tiskárny v čísle popisném 126 na Mariánském náměstí z května 1945. | foto: Státní okresní archiv Uherské Hradiště

Uherské Hradiště spustilo internetovou encyklopedii, Kroměříž ji chystá

  • 0
Dvě města ve Zlínském kraji budou mít vlastní internetovou encyklopedii a zřejmě není náhodou, že jde o lokality s bohatou historií. Uherské Hradiště encyklopedii právě spustilo, v Kroměříži na ní začali pracovat a první verzi chtějí zpřístupnit zhruba za rok.

Informace o historii i současnosti budou v uherskohradišťské internetové encyklopedii přehledně dostupné tak, aby je mohli využívat obyvatelé i návštěvníci. „Vyhledávání bude komfortní a velmi snadné,“ přiblížil místostarosta města a ředitel Slováckého muzea Ivo Frolec.

Web má zhruba 3 500 položek, historie královského města je ale mnohem obšírnější, a tak ještě dál poroste. „Není v lidských silách dostat všechny údaje do encyklopedie najednou,“ dodal Frolec.

Tvoří ji soustava navzájem propojených záznamů z různých oblastí. Zájemci v ní najdou osobnosti, události, ulice, stavby, areály či školy.

Pro tvorbu internetové encyklopedie dějin města vznikl kolektiv autorů zahrnující historiky, archiváře, knihovníky a IT odborníky.

„Organizačně práce na encyklopedii zaštiťuje Knihovna Bedřicha Beneše Buchlovana, jejíž pracovníci se rovněž podílejí na zpracování záznamů. Spolupracujícími institucemi jsou Slovácké muzeum v Uherském Hradišti a Státní okresní archiv Uherské Hradiště,“ poznamenal mluvčí města Jan Pášma, podle něhož činí celkové náklady na projekt asi 85 tisíc korun.

Kroměřížská encyklopedie má nabídnout i osobní vzpomínky

Stejnou cestou se vydali také v Kroměříži. Nejde o nové objevy, informace se dají dohledat i dnes, encyklopedie však nabídne všechno na jednom místě a navíc město garantuje pravdivost údajů.

„Informace tady budou ověřené a tedy správné,“ ujistil vedoucí městského odboru kultury v Kroměříži Pavel Zrna.

Na obsahu se vedle radnice bude podílet i Knihovna Kroměřížska a pravděpodobně také odborníci z muzea či státního archivu. Náklady zatím vyčíslené nejsou.

Encyklopedie nemá být jen soupisem strohých informací, ale i místem pro osobní vzpomínky.

„Informace budou propojené, aby lidé mohli na obsah reagovat, podávat náměty k doplnění a přispívat by mohli také pamětníci,“ dodala ředitelka Knihovny Kroměřížska Šárka Kašpárková.

Podobnou encyklopedii zpřístupnili už před lety v Brně, má ji také například Cheb. Mezi městy ve Zlínském kraji zatím obdoba schází.