V poválečném období sloužila synagoga hlavně jako sklad. Původní vybavení se nedochovalo. (červenec 2021) | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Chtěli Židé krev kvůli rituálu? Pověry nastartovaly první pogrom v Holešově

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Letos uplynulo 250 let od prvního zdokumentovaného útoku na židovskou komunitu v Holešově. Událost začala vraždou místní ženy, za kterou odsoudili jednoho ze židovských obyvatel. Kolem činu byla řada mystérií a nepřátelé Židů to využili k rozdmýchávání nenávisti.

Na místo činu nebyl pěkný pohled. Nepořádek, převrácené židle, poházené rozbité věci a u stěny nehybně ležící zakrvácené ženské tělo. Místní v něm poznali mladou ženu, jistou Josefu Trnečkovou. Byla to křesťanka a našli ji zavražděnou v židovském domě.

Kriminální zápletka se začala rozvíjet v Holešově na konci března 1774. Následující události vyústily v první židovský pogrom ve městě.

„Řekněme ale raději první zdokumentovaný pogrom,“ upřesnil historik Jan Machala z holešovského muzea. „Konflikty mezi Židy a katolíky byly pravděpodobně už dříve. Už z 16. století se dochoval výnos tehdejší majitelky, že kdo by činil násilí na Židech, musí zaplatit do panské pokladny jistou sumu zlaťáků,“ přiblížil.

Jedna z těch verzí je, že mu Josefa vyhrožovala, že oznámí, že ji znásilnil. Za takový čin podle tehdejšího práva následoval trest smrti. Pokud bychom se na to dívali touto optikou, tak už neměl co ztratit.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se