Magdaléna Hladká v minulosti působila ve filmové kanceláři Zlín Film Office a také řídila Nadační fond Zikmundova vila. Aktuálně se stala ředitelkou Památníku Tomáše Bati.

Magdaléna Hladká v minulosti působila ve filmové kanceláři Zlín Film Office a také řídila Nadační fond Zikmundova vila. Aktuálně se stala ředitelkou Památníku Tomáše Bati. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Památník Tomáše Bati má novou ředitelku, chce přilákat zahraniční návštěvníky

  • 2
Památník Tomáše Bati ve Zlíně má od srpna novou vedoucí. Danu Macourkovou vystřídala Magdaléna Hladká. K výměně došlo nedlouho poté, co památník oslavil 90 let existence. Při této příležitosti jsou v něm vystaveny hodinky, které měl Tomáš Baťa v době smrti u sebe.

Měla tam být i vrtule z letadla, ve kterém se zabil. Historické snímky ale prokázaly, že fragment, který památník získal od soukromého majitele a chtěl se jím pochlubit, nebyl z historicky pravé vrtule.

Náměstkyně zlínského primátora pro kulturu Martina Hladíková odmítá, že by to byl důvod odchodu Macourkové, která památník vedla necelé tři roky.

„Hlavní roli to nehrálo. Z naší strany bylo znepokojení, že jsme mohli být v některých věcech pečlivější, určitě to ale nebylo něco takového, že by za to musela být odstavena,“ řekla Hladíková.

„Obdržela pracovní nabídku, tak se rozhodla, nebylo to tak, že by ji někdo k odchodu nutil. Čeká ji nová životní etapa,“ doplnila.

Památník slaví 90 let. Odhalí Baťovy hodinky, které měl při osudném letu

Nová šéfka zařízení Hladká je bývalou ředitelkou Nadačního fondu Zikmundova vila, předtím stála u vzniku filmové kanceláře Zlín Film Office.

„Do budoucna se chci zaměřit na rozvoj doprovodného programu, zvyšování návštěvnosti i budování obecného povědomí o památníku napříč republikou i v zahraničí,“ sdělila Hladká.

Památník Tomáše Bati patří po rekonstrukci, kterou prošel v roce 2019, k nejvyhledávanějším památkám ve Zlíně.