Vzácný lužní les u Otrokovic dostal druhou šanci, díky dobrovolníkům

  • 0
Naměřit vzdálenost, vykopat jamku, položit sazenici, zaházet hlínou a důkladně přišlápnout. Tisíce stromků pomohli vysadit dobrovolníci v lužním lese Bahňák v blízkosti Otrokovic. V rámci akce Den pro obnovu lesa tu lesníci představovali svou práci a zároveň zapojili návštěvníky do obnovy porostu.

Zhruba na dvou hektarech měli zájemci možnost zasadit duby a lípy, které nahradily vykácené stromy.

„Dříve tu byly jasany, které však postihlo houbové onemocnění,“ vysvětlil náměstek pro lesní správu Lesů České republiky Martin Hroš. „I proto jsme se rozhodli, že tu tento druh už sadit nebudeme, už mladé stromky by totiž pravděpodobně touto chorobou znovu trpěly.“

Tisíce stromků pomohli vysadit dobrovolníci v lužním lese Bahňák v blízkosti Otrokovic (říjen 2022).

Lužní lesy jsou vzácné a je v nich netypické zastoupení různých druhů stromů a keřů. Nové duby a lípy do skladby dřevin zapadnou a navíc jsou odolnější vůči nemocem.

Organizátoři měli připravených 7,5 tisíce sazenic, zájemci je vysazovali podle jejich pokynů na rozlehlé mýtině. „Stáří sazenic je od jednoho do tří let, některé vysazujeme blíže u sebe než jiné, záleží na druhu,“ upřesnil Zdeněk Kneisl z rožnovského polesí, který na výsadbu dohlížel.

Pomoct s obnovou lesa přišli většinou lidé z okolí. „Moc dobře to tu známe, protože sem chodíme skoro denně na procházku,“ zmínil Radek Husek z Otrokovic, který přišel vysadit několik stromů se svou ženou. „Pamatuji si, že dříve tu byla džungle, nedalo se tu ani projít,“ okomentoval prostranství mezi Otrokovicemi a Tlumačovem.

Celá akce nesloužila pouze k výsadbě nových stromků, návštěvníci si také mohli prohlédnout práci koní v lese, vyzkoušet si lukostřelbu, dozvědět se informace o obnově lesních nádrží, včelařství a dalších oblastí souvisejících s lesnictvím.

„Součástí akce byla i ukázka sov a dravců v programu Vracíme sovy lesu, kdy se snažíme tyto živočichy navracet zpět do přírody, což typicky právě na těchto stanovištích bývá problém,“ doplnil Hroš.