Jeden z padajících stromů málem trefil projíždějícího cyklistu.

Jeden z padajících stromů málem trefil projíždějícího cyklistu. | foto: Město Kroměříž

Na stezku u Kroměříže popadaly stromy, jeden těsně minul cyklistu

  • 4
Radnice v Kroměříži nechala uzavřít cyklostezku, která vede při řece Moravě do Kvasic. Stromy, které ji lemují, trpí houbovým onemocněním. Šest stromů v minulých dnech popadalo, jeden dokonce těsně minul projíždějícího cyklistu.

„Město z bezpečnostních důvodů cyklostezku uzavřelo,“ uvedl vedoucí odboru služeb kroměřížské radnice Lambert Hanzal.

Oblíbená cyklotrasa vede po vyvýšené hrázi řeky Moravy z kroměřížské části Trávník. Lesní pozemky v jejím sousedství vlastní stát.

„Nachází se na nich vzrostlé stromy, které jsou ve špatném stavu. Jsou napadeny houbou, jež decimuje tamní jasany. Ztrácejí vitalitu a některé jsou již suché s odumřelým kořenovým systémem. Hrozí tak jejich pád na cyklostezku,“ popsal Martin Posolda, který má na kroměřížské radnici na starost městskou zeleň.

Lesy ČR, které porosty podél cyklostezky spravují, nemocné stromy vykácejí. „Jasany u stezky jsou napadené chalarou, vážným houbovým onemocněním. Stromy, které jeví známky napadení touto chorobou, jsme vyznačili k těžbě. Jedná se téměř o dva tisíce metrů krychlových dříví. Stromy budou vytěženy do konce března, tedy do začátku turistické sezóny,“ řekla dnes mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Cyklostezka z Kroměříže do Kvasic je dlouhá více než pět kilometrů, její výstavba stála téměř 30 milionů korun. Otevřena byla v dubnu 2010 a navazuje na cyklostezku vedoucí podél Baťova kanálu. Využívají ji nejen rekreační cyklisté a in-line bruslaři, ale také lidé z obcí v okolí k cestám do práce.

,